A szervezők azt remélik: hívó szavuk sokaknál meghallgatásra talál, s talán a “régi, szép időkre” emlékeztető tömeg gyűlik majd össze május 16-án Sikondán. Erre a napra szervezi ugyanis a volt bányászok és aknamélyítősök találkozóját több szervezet közösen.

Sok közös emlék köti össze a volt bányászokat (Fotó: archív)
Sok közös emlék köti össze a volt bányászokat (Fotó: archív)

A Komlói Jánosi Engel Adolf Bányászati Gyűjteményért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma, a Bányásztelepülések Országos Szövetsége és a Magyar Bányász Szakszervezet komlói nyugdíjas alapszervezete együttesen igyekeznek minél több egykori kollégát összehívni a volt Kossuth Pihenőparkba. A találkozó többcélú – tudtuk meg az egyik szervezőtől Radics Kálmántól, aki elmondta: – Egyrészt alkalmat kínálunk egy nagylétszámú találkozóra, másrészt tájékoztatni szeretnénk a résztvevőket a terveinkről, s nem utolsósorban azt kérjük majd mindenkitől, hogy aki tud, segítsen abban, hogy méltóképpen tudjuk őrizni, ápolni hagyományainkat.

Kőszegi Ernő a nyugdíjasok szakszervezetének elnöke úgy vélekedett, hogy bár náluk mozgalmas az élet, sok a közös program, de jóval több egykori kollégát lehet és kell megnyerni arra, hogy erősödjön az aktív évek alatt még meglevő összetartás, és ne csak szóban, de tettekben is megnyilvánuljon a szakma emlékeinek megőrzése az utókor számára.

A május 16-án 10 órakor kezdődő program keretében Bachmann Zoltán a tervezett bányászati gyűjteményről, Mérei Emil egy aknatorony felújításának lehetőségéről beszél majd, majd az ebéd után egy meglepetésfilmet nézhetnek meg a résztvevők. Aztán Jager László és Kőszegi Ernő a volt bányászközösségek összetartásának fontoságáról szól majd, végül kötetlen beszélgetésre is lehetőség lesz.

A szervezők azt kérik, hogy aki a rendezvényen ebédet (babgulyást) kér, az – a kalkulálható létszám miatt – jelezze ezen szándékát Radics Kálmánnál (06-30/530-6868), május 14-ig.