Némi túlzással azt mondhatnánk: szinte egymásnak adják a kilincset a Honismereti és Városszépítő Egyesület szervezésében működő Közéleti Klub vendégei. Habsburg György, majd Kovács Árpád személye is számos érdeklődőt vonzott az előadásokra.

habsburg-gyargy2bA Német Klubban az első, a Vöröskereszt elnöke (egyben a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselőjelöltje) előadása előtt Szarka Elemér a meghívó egyesület elnöke elmondta, történelmi nap ez Komló életében, hiszen Habsburg György személyében IV. Károlynak az utolsó magyar királynak az unokájával, a 96 éves trónörökös fiával találkozhatnak a helyiek.

A vendég a Magyar Vöröskereszt feladatairól, működéséről, gondjairól és jövőbeni terveiről szólva arról is beszélt, hogy a legfontosabb feladatuk most annak felmérése, hogy a szervezet – a kevesebb állami támogatás és csökkenő szponzori segítség ellenére – hol és hogyan tud segíteni a válság miatt nehéz helyzetbe került embereken.

habsburg-gyargybbHabsburg György azután a közelgő európai parlamenti választások kapcsán hosszasan ecsetelte, miként ismerte meg édesapja révén az unió és az Európai Parlament működését, s hogy hogyan tudná ott hasznosítani kapcsolatrendszerét, nyelvtudását (hét nyelven beszél) és tapasztalatait. Hangsúlyozta, hogy csakis civilként – azaz pártpolitikától mentesen – venne részt ebben a munkában, s azután azt is elmondta, hogyan tudná mindezt összeegyeztetni mostani munkájával, valamint családi életével (8, 6 és 4 éves gyermekeivel, s feleségével Magyarországon él).

Az előadást követő kérdések megválaszolása után Habsburg György.  arra buzdított mindenkit, hogy vegyen részt az EP-választáson júniusban, mert igenis fontos, hogy kik képviselik hazánkat a nagy európai közösségben, mely nagy lehetőséget jelent hazánk számára a jövőben is.

Alig egy héttel később Kovács Árpád az Állami Számvevőszék elnöke volt a Közéleti Klub vendége, aki alapos történelmi áttekintést adott az ellenőrzés szerepéről, fontosságáról, s számos anekdotával is fűszerezte mondandóját. Elmondta azt is, hogy a biztonság fogalma az évszázadok során alaposan átértékelődött, s hogy mai, globalizált világunkban kiemelt szerepe van a pénzügyi biztonságnak, hisz tulajdonképpen az egész földgolyó egyetlen nagy kockázatközösségként működik. Ezért is fontos szerinte az együttes fellépés például a pénzmosás ellen, de azt is szigorúan ellenőrizni kell, mire, hogyan használja fel az állam, a kormány a közpénzeket.
.