A közbiztonság javítása érdekében kifejtett áldozatos munka elismeréseként a Pécs-Baranya Közbiztonsági Alapítvány kuratóriuma még 2002-ben döntött a Garai József-díj alapításáról. Az idei átadóünnepségen öten vehették át az elismerést – köztük Boda László r. főtörzszászlós a Komlói Rendőrkapitányság nyomozója.

Garai József a Pécsi Rendőrkapitányság akkori vezetője 1988-ban tragikus autóbusz-balesetben során vesztette életét. Kiemelkedő szakmai tudása, embersége, vezetői képességei az egész állomány körében tekintélyt és elismerést vívtak ki, ezért alapította meg a nevével fémjelzett díjat a Pécs- Baranya Közbiztonsági Alapítvány.

Az Alapítvány kuratóriuma tavaly december 9-i ülésén határozott a Garai-díjak odaítéléséről. Az elismerés hatéves története során most érkezett be a legtöbb javaslat, melyek alapján – a döntést előkészítő bizottság javaslatának figyelembevételével – öten kapták meg a kitüntetést – bűnügyi kategóriában Boda László. Az ünnepséget követő állófogadáson Dakos József r. dandártábornok, a baranyai rendőr-főkapitány köszöntötte a díjazottakat, akiknek megköszönte az év során nyújtott kimagasló munkájukat.

Boda László nyomozó, 13. éve dolgozik a Komlói Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. Mint meséli, anyai ágon volt rendőr a családban, így tulajdonképpen már gyerekként elhatározta: ő is rendőr lesz. Érettségi után a Belügyminisztérium tartalékos tisztképző iskolájában tanult tovább, s 1990-ben a Budaörsi Rendőrkapitányság járőreként kezdte rendőri pályafutását. Aztán ugyanott körzeti megbízott lett, egy szakmai iskolát elvégezve nyomozó lett, majd ’92-től Pécsett, ’96-tól városunkban folytatta ugyanezt a munkát.
A díjazott azt mondja, nagyon meglepte az elismerés, amelynek igazán örül, de úgy érzi, az egész kollektívának szól. Hivatásáról, a nyomozói munkáről pedig így beszél: – Szeretek emberekkel foglakozni, érdekel, kit mi visz rá arra, hogy feltörjön egy újságos pavilont vagy garázst, bántalmazzon valakit és hasonlók. A gyanúsítottak megnyílnak, segítik a munkánkat, ha érzik, hogy emberként bánunk velük. Nem mondom, hogy könnyű a nyomozó dolga, hisz a szakmai szabályokat be kell tartani, meg kell felelni a belső elvárásoknak, a lakosság elvárásait is szem előtt kell tartanunk a munkánk során, de aki szívvel-lélekkel végzi ezt a munkát, annak sikerül mindezt összehangolnia.

O.P.