A városháza nagytermében tartott kihelyezett ülést múlt szerdán a Gesztenyés-Zobákpuszta Településrészi Önkormányzat. Ezen az összejövetelen kaphattak szakszerű, minden részletre kiterjedő tájékoztatást a részönkormányzat tagjai arról a beruházásról, melynek kivitelezése – ha pályázaton elnyerik a több mint 500 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást – hamarosan elkezdődik.

A megjelenteket Mátyás János a részönkormányzat vezetője köszöntötte, majd Vida János a Fűtőerőmű Zrt. vezérigazgatója vette át a szót, aki képekkel is gazdagon illusztrált beszámoló keretében ismertette a jövőre százéves erőmű történetét. Mint hangsúlyozta, az igazán nagy ugrások – ahogyan ő nevezte, mérföldkövek – 1998-ban és 2005-ben voltak a cég életében. Az akkor végrehajtott beruházások sikeresek voltak, javították a társaság hatékonyságát, ám a 2008-ban bekövetkezett újabb változások ismét lépéskényszert okoztak. Világossá vált, hogy az újabb kihívásoknak csak a tüzelőanyag-váltással tud megfelelni az erőmű.

erama-terv-zobakEzért olyan beruházás indításába fogtak bele, melynél alapvető követelmény volt, hogy rövid távon megvalósulhasson, és jelentsen érezhető költségcsökkenést a lakossági fogyasztóknál. Mindezt a Zobák-akna területén megvalósítandó – biomassza tüzelőanyagot hasznosító -, forróvizes kazánnal kívánják elérni. Vida János ismertette a beruházás helyét, várható költségeit és a projekt céljait, kiemelve a környezetvédelmi szempontok előtérbe helyezését, valamint hogy a projekt elősegíti a tulajdonos önkormányzat belvárosi rehabilitációs szándékához szükséges feltételek megvalósulását.

Azután a létesítmény tervezőinek képviselője a technológiát, a műszaki paramétereket ismertette, majd a természetvédelmi kérdésekről az engedélyező hatóság képviselője tájékoztatta a jelenlevőket. Mindketten – csakúgy, mint a Mecseki Erdészeti Zrt. vezérigazgató-helyettese – válaszoltak a részönkormányzat tagjai által megfogalmazott kérdésekre. Az ülésen az is elhangzott, hogy a beruházás megkezdése előtt az érintett területen, a részönkormányzat szervezésében lakossági fórumot is tart a beruházó Fűtőerőmű Zrt.