A város 2009. évi büdzséjének elfogadása volt a legfontosabb témája a képviselőtestület február 26-i ülésének, melyen emellett azért más fontos ügyekben is döntés született.

A lejárt határidejű határozatokra vonatkozó napirendi pontban a többi közt kiderült, hogy mivel a Komlói Szociális Kht. ingatlanértékesítéséről több észrevétel is érkezett hozzá, Páva Zoltán polgármester szakértői véleményeket kér az ügyben; a Döbrei Kft. felajánlja a volt Carbonnál lévő nagy raktárrészét az önkormányzatnak piac kialakítása céljára; nem nyert, de újból beadható a város szennyvíz-csatornázásos pályázata (a tájékoztató szerint az elbírálói túl magasnak találták a fajlagos költségeket, és hátrányt jelentett az is, hogy Komlónak viszonylag már most is kiemelkedő, 98%-os a szennyvízhálózati ellátottsága).

Még ugyanezen téma kapcsán Kispál László a helyi munkanélküliségi ráta markáns növekedéséről beszélt, vélelmezve, hogy az már a 20%-ot is meghaladta. A helyzet javítására gazdasági programot, új módszert és stílust szorgalmazott, amivel a folyamatok elébe mehet az önkormányzat. Páva Zoltán válaszában kiemelte azt is, hogy az érintettek közül mintegy 600 – ráadásul túlnyomórészt idősebb – embernek még általános iskolai végzettsége sincs, és hogy alapvető problémát jelentenek az Elcoteq-ből történő elbocsátások is. Mint mondta, az önkormányzat próbál tenni a vállalkozók előnyösebb helyzetbe hozásáért, a munkahelyek legalább megtartásáért.

A költségvetés elfogadása kapcsán aztán Rendeki Ágoston arról beszélt, hogy a 999 millió forintos hiány már nem növelhető tovább; Szarka Elemér azt mondta, egyelőre nem a legjobb, hanem a legkisebb rossz megoldást kell választanunk az életünk szervezésében; Polics József szerint strukturális váltás nélkül ez a költségvetés működésképtelen; Hegedűs István jelezte, hogy a Cigány Kisebbségi Önkormányzat eredményesen levezényelné az iskolázatlanok, képzetlenek oktatását, ha megkapná ezt a feladatot; Reszelőné Cser Sarolta az oktatási-nevelési intézmények túlzott terheit taglalta; Szigeti Szabolcs szemléltette, hogy eddig milyen jelentősen segítette, erején felül támogatta a város a nem költségvetési szerveket; Gelb Miklós állami beavatkozás szükségességéről beszélt abból kiindulva, hogy 2010-től teljesen beszűkül az önkormányzat mozgástere; Szakács László alpolgármester felvetette, hogy az oktatási-nevelési intézmények számára előnyös lenne, ha megnézhetnék egymás költségvetését, hogy hol miképp élnek a lehetőségekkel; Páva Zoltán pedig végül azt mondta: ezzel a költségvetéssel remélhetőleg megalapozzák, hogy Komlón 2010-ben már csökken, de legalábbis nem nő tovább a hiány.

A távhőszolgáltatásról szóló rendelettervezet megvitatása során Szarka Elemér a többi közt azt emelte ki, hogy az önkormányzatnak nincs eszköze a szolgáltatás árát nem fizetőkkel szemben.

Hiányosságok miatt várhatóan elutasítják Komló „Funkcióbővítő integrált városfejlesztési akciók támogatása” című pályázatát – derült ki a következőkben, s az önkormányzat máris döntött arról, hogy a közeljövőben megjelenő újabb kiírásra ismét pályáznak, mivel a belváros fejlesztéséhez uniós forrást is szeretnének igénybe venni. A képviselők azután azt is megszavazták, hogy pályázatot jelentetnek meg a nem költségvetési szervek támogatására.

A hátralévő napirendi pontokban a grémium intézményvezetői pályázatok kiírásáról is határozott; rábólintottak arra is , hogy a rendelőintézetet csak több lépcsőben értékesítsék (egyelőre a félemelet, földszint, garázs, alagsori rész lesz meghirdetve, mivel elképzelhető az is, hogy az emeleten a családsegítő szolgálat, a védőnők és a kistérségi társulás kap új helyet), valamint hogy értékesítésre jelölik ki a volt Dávidföldi Általános Iskola ingatlanát is.

————————————————————————————————————————————————-

Március 11-én a testület újabb, ezúttal rendkívüli ülést tartott, melynek egyetlen témája a Bölcsődék és közoktatási intézmények infrastrukturális fejlesztése volt. Erre a célra ugyanis lehetőség nyílt pályázni az önkormányzati minisztériumhoz. A képviselők döntése értelmében a város 100 millió forintos fejlesztést tervez, mely például akadálymentesítést, illetve vizesblokk-felújítást jelenthet több komlói intézményben (a pályázati rangsor szerint ezek a következők: Szilvási Bölcsőde, Belvárosi Óvoda, Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Kenderföld-Somági Általános Iskola, Hunyadi utcai Óvoda).