1974 februárjában rendezték meg Mecsekfalun a helyi szőlő- és borosgazdák első  borversenyét a helyi kultúrházban. Azt a programot megelőzte olyan ismeretterjesztő előadások sora, melyeket részben helyben, illetve Pécsett, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben tartottak. Az előadások a szőlészet-borászat körében a termelési kultúra szolgálatában álltak, mint a szőlőfajták helyes kiválasztása ültetéskor, a kordonművelés a szőlőskertben, a borok készítése, kezelése.

Gazdag felhozatalt lehetett szemügyre venni
Gazdag felhozatalt lehetett szemügyre venni

Az idei borbírálat megkezdése előtt Jégl Zoltán a településrészi önkormányzat elnöke, a program koordinátora méltatta a rendezvény elmúlt 25 évét. Elmondta, hogy e nemes vetélkedőt a kezdetektől minden évben február hónapban tartották. A negyedszázad alatt közel száz gazda 579 bormintával szerepelt a megmérettetésen, és ízlelhették, minősíthették a borokat a borbírálat szabályai szerint, úgy, hogy a bírálatot végzők nem ismerhették a borok gazdáját, mint ahogy ma sem.

Ezzel a – sorban a 26. –  Mecsekfalun a második negyedszázadot kezdték meg. Nem panaszkodhattak a szervezők, mert rekordmennyiségű bormintával neveztek a résztvevők. A 26 borosgazda 49 bírálandó nedűt hozott, melyekből 21 volt fehér- és 28 vörösbor.

A szigorú bírálat eredményeként fehérborokból 1 arany (Bencze László), 11 ezüst, 9 bronz, míg a vörösboroknál 3 arany (Hortobágyi Pál, Kálmán Ferenc, Major Péter), 15 ezüst és 10 bronz minősítés született. A résztvevők oklevelet kapnak, amelyeket az áprilisi Pincetúra befejezésekor, a kultúrházban vehetnek majd át. Musitz Béla a kultúrház gondnoka disznótoros vacsorával várja a túra résztvevőit. Akkor döntenek arról is, hogy megalakítják-e a Mecsekfalui Szőlő- és Borbarátok Társaságát.

Jégl Zoltán koordinátor munkáját segítette: Jégl Péter, Halász Jenő, Vidolovics Béla és Páll Lajos.