Közel 100 milliós vesztesége miatt kihátrálna a Pannon Volán Zrt. Komló városával kötött, a helyi közlekedést érintő megállapodásból.

Elsősorban az egyes járatok kihasználatlanságából, valamint a település domborzati viszonyaiból származtatható veszteség csökkentésére az utaztató cég 30%-os díjemelésre, továbbá az egymillió km-es futásteljesítmény visszaszorítására tett javaslatot, de azt a komlói önkormányzat májusi ülésén nem fogadta el.

A Pannon Volán mostani szándékával kapcsolatban Polics József polgármester hangsúlyozta, hogy a városnak – még az előző ciklusban kötött – 2015. december 31-ig szóló szerződése van a céggel. A szerződés felmondható, de annak vannak kritériumai. A Pannon Volánnak mindaddig, változatlan formában fenn kell tartania a szolgáltatást, míg Komló városa más megoldást nem talál.

A két fél között folyamatosan zajlanak egyeztetések, korábban már szóba került egy átfogó, utasszámlálás lehetősége, továbbá a komlói közlekedés még a bányához igazodó struktúrájának átvizsgálása.

Polics József úgy véli, a helyi közlekedés nem tartható fent támogatás nélkül. Az lenne az ideális, hogy annyi utazó ember használná a szolgáltatást, ami fedezné a működtetését.

Addig is központi, kormányzati egyeztetések kezdődtek el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt-vel a – több várost is érintő – helyi közlekedés alulfinanszírozásával kapcsolatban, de ennek eredménye egy többlépcsős tárgyalássorozat végén lehet.

Polics József országgyűlési képviselőként hozzátette, mindaddig is mindent megtesz annak érdekében, hogy a veszteség finanszírozása ne a várost, ne a komlói utazókat terhelje.