Amikor a múlt év decemberének elején beszélgettem Áman Mihállyal a TeGaVill Kft. ügyvezető igazgatójával, fáradtnak, gondterheltnek látszott. Elmúlt heti, újabb találkozásunkkor nyoma sem volt már ennek: energikus volt, mosolygott, s azt is elárulta, miért.

– Az év végére született meg a döntés azon a – Jedlik Ányos nevével fémjelzett – kutatás-fejlesztési pályázaton, amely a Dél-Dunántúlon a legnagyobb lehetőség számunkra, s amelyen sikerrel szerepeltünk – mondja a cégvezető. – Ez pedig azt jelenti, hogy a következő két évben rengeteg munkánk lesz. Máris elkezdtük egy ún. mögöttes cég létrehozását, és egészen biztos, hogy létszámfejlesztésre is szükségünk lesz.

Mint hozzátette, megkönnyebbülést okozott a cégnél az is, hogy az elmúlt év során – hitelből, raktárkészletre – legyártott berendezéseket december végéig sikerült értékesíteni, így a pénzügyi mérlegük is kedvezően alakult. A 2008-as esztendő egyébként a gyártmányfejlesztés éve volt a TeGaVill-nál, hisz túl azon, hogy korszerűsítették a porleválasztóikat, három új tisztítógépet is kifejlesztettek. Erre azért volt óriási szükség – magyarázza Áman Mihály –, mert a piaci igények az utóbbi években jelentősen eltolódtak, s ezeket a változásokat a fejlesztésekkel követni kell, mert a vevők igényeinek kielégítése a talponmaradás záloga.

Az ügyvezető igazgató azt is elmondta, hogy a fejlesztések során kiemelt szempontként kezelik a környezetvédelmet, mert a versenyképességben ez is fontos szempont.


O.P.