Dr. Hoppál Péter, térségünk országgyűlési képviselője és Polics József polgármester hivatalosan is bejelentette azt az összesen elnyert 3,5 milliárdos forrást, amelynek köszönhetően az elmúlt 30 év legnagyobb fejlesztései indulhatnak el városunkban.

Novemberben vált nyilvánossá, hogy Komló Város Önkormányzata – Dr. Hoppál Péter közbenjárásával – 3,5 milliárd forintos forrást nyert el négy nagyobb beruházás beindítására.

 A sajtótájékoztató keretein belül elhangzott: Megújul a Kossuth-aknai út. A közbeszédben csak „Bétai elkerülő útnak” nevezett hat kilométeres szakasz Kökönyöst és Zobákpusztát köti össze. A bánya működése idején egykor forgalmas út mára az enyészeté lett. A városvezetés úgy döntött, hogy a pályázati forrásnak köszönhetően teljes hosszában felújítja, és ezáltal elkerülő útként használva elérheti azt, hogy elkerüljék a belvárost a kőszállító tehergépjárművek. A beruházás része az is, hogy a Bétai út és a Bajcsy-Zsilinszky utcai csatlakozást is rendbe teszik az elnyert forrásból.

Polics József az út fejlesztése kapcsán megjegyezte: a „zöld belváros” kialakításának – ezen belül a vasúti végállomás kitelepítésének – első lépése az elkerülő út, amivel egy harmincéves álom, a belvárosba tervezett sétálópark megvalósítása elől hárulhat el egy nagyobb akadály.

Az 50-es években Komlóhoz csatolt Kisbattyán lakói többször hangot adtak az odavezető út áldatlan állapotáról. A következő évben a Mecsekjánosi út csatlakozásától egészen a településrész körforgalmáig teljes szélességében felújítják a leromlott utat. Ami nem csak a kisbattyáni lakosok megelégedésére készül el, hanem az útszakasz mentén letelepült gazdasági szereplőket is pozitívan érinti.  

Egy másik projekt bővítheti a Komlosaurus carbonis „legendáját”. A Vasason megtalált lábnyom gazdája egy dinó képében a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény – a Kubinyi-programnak köszönhetően felújított – szobájában várja az érdeklődőket. A következő lépés egy látogatóközpont kialakítása lesz az intézményben, amely nemcsak a városunkról elnevezett dinoszauruszt ismertetné meg jobban a látogatókkal, hanem a modern technikának köszönhetően közelebb hozza a földtörténeti korokat is.

A sajtótájékoztatón szóba került a „Kaptár-projekt”. A 70-es és 80-as években egy épülettel többet álmodott a városvezetés a 48-as térre. Ma ez a fiókterv megvalósul, hiszen felépül egy kétszintes épület kamarateremmel. Erre nem csak a KASZT és a Hétdomb Filmfesztivál miatt lenne igény, hanem számtalan művészeti csoport is otthonra lelhetne benne. Az épületben kamara- és több próbaterem, valamint öltözők kapnak majd helyet.