Hagyományteremtő szándékkal rendezett Mecsekpölöskén nyílt pergetős versenyt a Komlói Bányász Horgász Egyesület.

A pergetés egyik különleges – sokak szerint a legsportszerűbb és talán legfárasztóbb – válfaja a rablóhal fogására kifejlesztett horgászmódszereknek. A horgászok a műcsali folyamatos partra húzásával (pergetés) igyekeznek felkelteni a rablóhalak figyelmét.

A kifogott halat azonnal lemérték, majd visszaengedték

Kiss Attila országos halőr, a KBHE versenyfelelőse az eredményhirdetéskor elmondta, hogy a viadal folyamán 21-en próbáltak szerencsét. A tó két oldalára kisorsolt sporthorgászok – az egyenlő feltételek biztosítása miatt – félidőben helyet cseréltek. A kívülállók számára szokatlan látványt nyújtott, hogy a résztvevők a verseny folyamán váltogathatták horgászhelyüket.

A helyezések eldöntésében ezúttal nem a kifogott zsákmány tömege, hanem a hossza számított. Így elmondható, hogy a délelőtt folyamán összességében 3m 28cm süllő (Az év hala 2020-ban – a szerk.) került partra, a győztes 43 cm süllővel utasította maga mögé a mezőnyt.  

A verseny dobogósai balról jobbra: Lovász Béla, Békefi Zoltán, Kaszper János

A verseny végeredménye: 1. Békefi Zoltán 117 cm (3 db 43, 41 és 33cm) süllő 2. Kaszper János 74 cm (2db 41 és 33cm) 3. Lovász Béla 41 cm (1db 41cm)

A legnagyobb fogás is a győztes nevéhez fűződik. 43 cm-es süllője különdíjat hozott Békefi Zoltánnak.

Az első pergetős verseny lebonyolításához a komlói önkormányzat nyújtott segítséget. A különdíjat Papp István, Mecsekpölöske polgármestere ajánlotta fel. Az elismeréseket Bugyi Sándor, a KBHE elnöke, Polics József, Komló -, valamint Papp István, Mecsekpölöske polgármestere adta át a dobogósoknak.

Az “év hala” a tortán is

A mecsekpölöskei verseny rajtját Nagy Csaba, Baranya megye 4. választókerületének országgyűlési képviselője is megtekintette.