A körülményekhez képest tartalmas és eredményes évet zárhat Komló Város Német Nemzetiségi Önkormányzata.

Közmeghallgatáson számolt be 2020 eredményeiről a német nemzetiségi önkormányzat vezetősége. A Nemzetiségek Házában megtartott eseményen Rónáné Lusztig Ágnes elnök bevezetőjében – a koronavírus-járvány okozta nehézségek ellenére – színesnek, tartalmasnak és nem utolsó sorban eredményesnek nevezte az önkormányzat 2020-ra vonatkozó tevékenységét.

Az év során tartott 10 rendes és négy online ülésen az 5 tagú testület 71 napirendi pontot tárgyalt és 64 határozatot hozott.

A beszámolóban elhangzott, hogy a német nemzetiségi oktatásban résztvevők köre – az óvodától a gimnáziumig – növekvő tendenciát mutat. Az oktató-nevelő munkát ugyanakkor nehezítette, hogy a pandémiás helyzetben márciustól több rendezvény is elmaradt; az óvodákban, iskolákban pedig digitális tanrendben folyt a munka. A megváltozott helyzetben a nemzetiségi önkormányzat szakmai és anyagi segítséget nyújtott az érintett intézményeknek.

Az évértékelőben szó esett a Komlói Német Közhasznú Egyesület tevékenységéről, mely alapját adja a komlói német nemzetiség közéletben betöltött szerepének.

Az év folyamán 18 saját rendezvényt tartottak, két külsős programon pedig aktív közreműködők voltak. Ezeken a hagyományőrzés, a nemzetiségi kultúra, a nemzetiségi értékek ápolása és továbbadása volt a kiemelt cél.

Rónáné Lusztig Ágnes megemlítette a Komlói Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Nemzetiségi-Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ (NeRock) kapcsolatát, amely több éven keresztül közös programokkal gazdagította tevékenységüket.

Az elnök a jövőt illetően – a bizonytalan járványhelyzet miatt – óvatosan fogalmazott a programokkal kapcsolatban. Ugyanakkor szóba került kórusuk új fellépő ruhája, valamint egy önálló, saját kiadvány megjelentetésének terve is.

Polics József polgármester nagy jelentőségűnek nevezte azt a tényt, hogy a német nemzetiség az óvodától a gimnáziumig „megszólítja” a fiatalokat.  Ez nem csak a városban élő németség, hanem városunk jövőjét is befolyásolja. Hozzátette: jó érzés látni, hogy van a városban egy ilyen nagy létszámú és gazdag programot lebonyolító szervezet.  

A felszólalók között Ábel János korábbi elnök – „jó kezekben vagyunk” kijelentéssel – dicséretét fogalmazta meg az új vezetéssel szemben, további sikert kívánt a munkához. Majd röviden tájékoztatta a hallgatóságot a neckartenzlingeni partnerekről szerzett információkról.

A közmeghallgatás záró részében a nemzetiségi oktatásban érintett intézmények vezetői fejezték ki köszönetüket a szakmai, anyagi és nem utolsósorban lelki támogatásért a különleges problémákat okozó járványhelyzetben.

Jégl Zoltán, a Komlói Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese, önkormányzati képviselő arról tájékoztatta a tagságot, hogy ebben az esztendőben – hivatkozva a koronavírus-járvány okozta nehézségekre – nem adják ki „Komló Németségéért” kitüntetést, ugyanakkor javaslatot tett arra, hogy a helyi németséget 35 éven át vezető Ábel János tiszteletbeli, örökös elnök címet kapjon.