Az 1956-os forradalom évfordulóján tartottak városi ünnepséget Komlón.

A Komlói Színházban tartott megemlékezésen Polics József polgármester a 64 évvel ezelőtti időszakra emlékeztetett, amikor a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy ünnepeinken a nemzeti himnuszunk mellett egy idegen ország himnusza is elhangzott.

Párhuzamot húzott 1956 és a mai viszonyok között, hiszen akkor is voltak olyanok, akik szembe fordultak a nemzettel. Ma is van, aki képes saját nemzetét, hazáját elárulni, s akkor sem képes erről az útról letérni, ha nemzete léte a tét.  

„Csak egy nemzetként összefogva védhetjük meg a szabadságunkat, függetlenségünket, egyediségünket. Csak egy nemzetként tervezhetünk magyar jövőt magunknak, táplálkozva múltunkból, karöltve a jelennel. Ha letérünk erről az útról, elveszünk” – adott hangot, meggyőződésének.

Dr. Radó Bálint történész, a Nagy László Gimnázium tanára ünnepi beszédében történelmi összefüggések megvilágításával – a francia forradalomtól, a Kommunista kiáltványon át, a szabadkőműves páholyok működéséig – igyekezett megértetni az 1956-os eseményekhez vezető utat.

Kitért a kommunisták által okozott pusztításra, a Gulágra száműzöttekre, a Tito-partizánok által kivégzettekre, a besúgórendszerre, a kényszer-beszolgáltatásokra, a börtönökre, Recskre, a kitelepítésekre, a nemzeti öntudat elfojtására, a káros, természeti törvényekkel szembemenő kommunista eszmére.

Érintette a korabeli komlói eseményeket, megemlítette a Béta-aknán dolgoztatott foglyok kiszabadítását, a szovjetek bevonulását, a nagyatádi lövészezred bevetését, a Mecsekben – még a forradalom leverését követően is – harcolókat, majd a megtorlásokat.

Eleink történelmet írtak 1956-ban, a nép akkor azt mondta, elég volt. A megosztottság dacára nemzetként lépett fel a kommunizmus kísértete, a zsarnokság ellen – hangsúlyozta.

Zárásként arra biztatta a hallgatóságot, éljen ’56 örökségével, merítsen a hősök példájából. Erősítsük immunrendszerünket 1956-tal is.”

A forradalom tiszteletére rendezett ünnepi műsor záró részében a Fonti Five Táncműhely „Kedves naplóm” című műsorát láthatták az emlékezők.