Pályázati forrásból újította fel a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás a komlói hajléktalanszállót. Az egykori felvonulási épület hosszú ideje a fedél nélkül maradottak otthonává vált. A munkálatok befejeződtek, visszaköltözhettek a felújított szállásra a Pécsi úti szociális otthonban ideiglenesen elhelyezett hajléktalanok.

A hatékony és eredményes munka érdekében szükségessé vált az infrastrukturális körülmények és ezzel összhangban a munkatársak fejlesztése. A felújítással kapcsolatosan elért közüzemi költségek csökkenése pedig nagymértékben segíti az intézmény stabil fenntarthatóságát.

A projekt keretében az elavult belső villamos, víz- és szennyvíz hálózat cseréje valósult meg. A fenntartási költségek csökkentése érdekében pedig szükségessé vált a teljes padlózat rétegrendjének újraépítése. A fenntartható fejlődést immáron a napkollektorok segítik elő, melyet az épület tetőszerkezetére telepítettek. Az udvaron akadálymentes parkoló került kialakításra, innen akadálymentes járdán lehet bejutni az épületbe. Akadálymentessé vált a bejárat is, kialakítottak egy akadálymentes szobát és fürdőszobát, melyben vészhívót helyeztek el. A tájékozódást információs táblák, burkolati jelölések, felületváltások, kontrasztos színek segítik. A melléképület homlokzata is megújult, a sérült vízszigetelést javították, a csapadékvíz elvezetésére csatornát építettek ki. A biztonságot kamerarendszer szolgálja. Ezen felül szakmai szempontoknak megfelelő, az életminőséget javító berendezési tárgyakat, eszközöket szereztek be.

Komló város Önkormányzata a Pécsi út 42/a szám alatt rendelkezik egy olyan szociális épülettel, melyben idősek otthona és családok átmeneti otthona található. Az épület mélyföldszintjén – amely korábban kihasználatlan raktárként funkcionált – 2 olyan személy részére alakítottak ki külső szálláshelyet, akik már alkalmasak az önálló életvitel megkezdésére, ezzel elősegítve, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba. Az épületrészt a pályázó használatra megkapta a tulajdonos Önkormányzattól. A meglévő belső falak bontásával és új gipszkarton válaszfalak segítségével alakítottak ki két szobát, egy konyhai étkezőt, fürdőszobát wc-vel és zuhanyzóval.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1037/2016. (II.9.) számú Korm. határozatban szereplő éves fejlesztési keret alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma EU Fejlesztések Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság pályázati felhívást tett közzé EFOP-2.2.3-17 kódszámon, „Átmeneti és rehabilitációs intézmények korszerűsítése” címmel. A pályázati konstrukcióra a Komlói Kistérség Többcélú Önkormányzati Társulás támogatási kérelmet nyújtott be EFOP-2.2.3-17-2017-00050 számú „Hajléktalanok életminőségének javítása és önálló életvitelének elősegítése Komlón” címmel. A pályázatot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 80,74 Millió forint vissza nem térítendő, 100 %-os támogatásban részesítette. A pályázati program forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.