A szoros napirendi pontok mellett több téma is felmerült a csütörtöki testületi ülésen. A képviselők kérdéseire Polics József polgármester és Kispál László alpolgármester válaszolt.

Új üzemeltetője lehet a Sikondai Pihenőparknak

Lejár a szerződése december 31-én az eddigi üzemeltetőnek, pályázatot írnak ki a további működtetésre.

Kispál László alpolgármester arról adott tájékoztatást, hogy változások várhatók 2021-től a pihenőpark üzemeltetésében. Az eddigi üzemeltető jól karban tartotta a parkot, de december 31-én szerződése lejár. Az új pályázat kiírásakor már a változó idők kihívásaira is figyelemmel kell lennie az önkormányzatnak; a jövőben nem csak kiadásként, hanem bevételi forrásként tekintenének a nagy értékű ingatlanra. Körültekintően eljárva, figyelembe véve az eddigi használók, az óvodák, iskolák, civil szervezetek igényeit.  

KBSK 100

A 2022-ben 100 éves Komlói Bányász sportklub centenáriumát ünnepségsorozattal szeretnék méltón megünnepelni a városban, amihez anyagi forrásokat kell találni. Ehhez a stratégiát már kidolgozták, a megvalósításra a hátralévő két év áll rendelkezésre. Összehasonlításként: Pécsett közel 27 millió forintból tették emlékezetessé a PVSK százéves évfordulóját – adott betekintést az előkészületekbe Kispál László.

Amerre a vaddisznók járnak

Továbbra is óriási problémát jelentenek az erdőkből kiszoruló vaddisznók. A város külső, gondozatlan területeinek csökkentésével a vaddisznók más és más területen bukkannak fel, riadalmat és károkat okozva. Kispál László alpolgármester amondó, hogy az önkormányzat lehetőségei egyre szűkülnek. Az Arborétumot és a kiskerteket – ahol a vaddisznók legutóbb is megjelentek – nem lehet kiirtani, elképzelhető, hogy csak a kilövés lehet a megoldás a túlszaporodásra, ehhez kérik a vadásztársaság véleményét és segítségét.

Népkonyha nyílhat Komlón

Hamarosan a testület elé kerül a népkonyha kérdése, amely egytálételt biztosítana rászorultaknak. Ilyen már működik az ország több településén. A Magyar Pünkösdi Egyház képviselőivel megtörtént a kapcsolatfelvétel, helyszíni szemlét tartottak a városban, de a döntéshez szükség van a testület hozzájárulására. Az önkormányzat kikérte a kormányhivatal véleményét is, ennek ismeretében folytatják az egyeztetést az egyházzal.

Filmfesztivál online

Október 5. és 11. között rendezik a negyedik Hét Domb Filmfesztivált. A koronavírus-járványra tekintettel ezúttal online formában.  Az EMMI kiemelt támogatását bíró rendezvénnyel kapcsolatban kényszerűségből volt olyan törekvés, hogy kisebb méretekben a múzeum és könyvtár épületében tartsák meg, de ezt végül elvetették a COVID miatt.

Nagyberuházások – egyedülálló plusztámogatások Komlónak

Jó hírek érkeztek a fővárosból a buszpályaudvar és a fürdőépület beruházásával kapcsolatban. Kormányülésen elfogadták az önkormányzatunk által kért 215 milliós buszpályaudvaros kiegészítést és a fürdőépület 75 millió forintos plusztámogatását.  Polics József a testületi ülésen képviselői kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy a buszpályaudvar 380 milliós beruházáshoz kapott 215 milliós támogatás – az arányokat figyelembe véve – egyedülálló a kormányzati támogatások történetében.

Egy másik barnamezős pályázatunk 177 milliós támogatási igénye egyelőre szakértői fázisban van. Polics József köszönetét fejezte ki az érintett minisztériumoknak, valamint országgyűlési képviselőnknek, dr. Hoppál Péternek a pluszforrások megszerzéséért.

Bejelentés – újabb források az Alkotmány utcai út felújítására

Polics József polgármester a testületi ülésen jelentette be, hogy eredményesen zajlottak dr. Dukai Miklós önkormányzati helyettes államtitkárral folytatott tárgyalásai, aminek köszönhetően – belügyminiszteri döntés értelmében – 40 milliós támogatást kap Komló az Alkotmány utcai út felújításra.