Az Alzheimer-kór világnap a Nemzetközi Alzheimer Társaság által kezdeményezett, évente szeptember 21-én világszerte megrendezett eseménysorozat. Komló is csatlakozott a megmozduláshoz.

A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet az Alzheimer-kór és más demenciák terjedésének veszélyére, visszaszorításának, a tévhitek eloszlatásának és a társadalmi összefogásnak szükségességére, a betegséggel élők körülményeinek javítására.

Az egyik legjobb megelőzési és kezelési módszer a tánc. A koreográfia betanulásához szükséges az agy mindkettő félteke, ezzel is frissen tartva az elmét. A Közösségek Házában működő Szenior Örömtánc csoport a főtéren 17:00-kor tánccal csatlakozott ahhoz a 65 magyarországi településhez, amelyek erre a veszélyes kórra hívják fel a figyelmet.

Virágh Viktória, a Szent Borbála Szociális Otthon, Idős és Demens Személyek Nappali Intézményének vezetője nyitotta meg a komlói eseményt. Beszédében megköszönte azoknak, akik figyelmet fordítanak erre az alattomos kórra. Továbbá felhívta a figyelmet, hogy nagyfokú információhiány van erről a betegségről. A demencia egy összetett tünetegyüttes, a többség által ismert emlékezetvesztés, nehezített gondolkodás mellett változatos módon jelennek meg pszichés és testi tünetek. Megváltozik a magatartás és a kedélyállapot is. Vegyük észre időben a jeleket, hiszen progresszív, azaz súlyosbodó betegségről van szó. Lassítani és szinten tartani képesek vagyunk, de ehhez arra van szükség, hogy időben észre vegyük az árulkodó jeleket a környezetünkben élőkön – foglalta össze az intézményvezető.

A léggömbök elengedése után elkezdődött az örömtánc az Alzheimer-kórban és más demenciában szenvedő betegekért.