Látványos mazsorett-bemutatóval adták át rendeltetésének a megújult Petőfi teret és a hozzá kapcsolódó területrészeket.

A megnyitó ünnepségen dr. Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője arra emlékeztetett, hogy a komlói városvezetéssel vállvetve, a megyei önkormányzat szakmai támogatásával számos pályázatot sikerült elnyerni az utóbbi időszakban. Ezek közül a két legjelentősebb a Petőfi tér környékének megújítása, valamint az új vásárcsarnok megépítése volt. Hoppál Péter kiemelte, Komló irányt mutat abban, hogy jó tervezéssel, hatékony lobbival és sikeres kivitelezéssel miként újulhat meg egy város arculata ilyen rövid idő alatt.

Polics József történelmi pillanatnak nevezte a beruházás átadóünnepségét, amely nemcsak a Petőfi teret, hanem a környezetét is érintette. Komló polgármestere hangsúlyozta, hogy a beruházás során fontos szempont volt mind az autós, mind a gyalogos közlekedés biztonságosabbá tétele. A tér kialakításánál arra törekedtek, hogy valamennyi generáció pihenőhelyet találjon benne magának.

Meghatározó eleme a beruházásnak a csapadékvíz hasznosítása, amely két földbe süllyesztett víztározó jóvoltából Komló egész növényállományának öntözését oldhatja meg. A projekt részeként a szakmunkásképző intézet előtt jól megvilágított közösségi terek alakultak ki, valamint akadálymentes gyalogátkelők létesültek. A megújulás részeként közel 200 új parkoló jött létre a Petőfi tér környezetében.

A Móricz Zsigmond és a Mikszáth Kálmán utcák között elhelyezkedő, a múltban játszótérként funkcionáló zöldterület is megújult, ahol egy korszerű, több korosztály számára alkalmas közpark jött létre.

A fejlesztés része volt a sport és szabadidős létesítmények energetikai fejlesztése és a kapcsolódó területek megújítása. Ennek részeként korszerűsödött a Móricz Zsigmond utcai teniszpálya épülete.

Az ünnepségen fellépett a Komló Csillagai mazsorettcsoport.

A Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága pályázati felhívást tett közzé a városi jogállású települések helyi önkormányzatai számára TOP-2.1.2-15 kódszámon, „Zöld város kialakítása” címmel. A pályázati konstrukcióra Komló Város Önkormányzata támogatási kérelmet nyújtott be a Komló – Petőfi tér és környezetének rehabilitációja címmel. A pályázatot az Európai Unió és Magyarország Kormánya 579.47 Millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette. A pályázati program forrását az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosította.