A Hotel Béke sörkertjében tartották a 7. Nemzetközi Pálinka, Likőr és Pogácsa Mustra eredményhirdetését. A szaktekintélyekből álló zsűri 16 párlatot díjazott arany minősítéssel.

Páva Zoltán, a mustra főszervezője, a Tisztelet Komlónak Egyesület alelnöke köszönetét fejezte ki a zsűrinek, a Gyulai Pálinka Fesztiválon hat alkalommal első díjat nyert dr. Gyenesei Istvánnak, Trepák Jánosnak, az ország legnagyobb kereskedelmi pálinkafőzője tulajdonosának, Bolyhos Lászlónak, a Bolyhos pálinkafőző tulajdonosának, valamint az asztalparancsnokok szerepét betöltő, az évek során nagy tapasztalattal felvérteződött társadalmi zsűrinek.

Elmondta, hogy a 73 leadott minta közül 44% kapott arany- és ezüst minősítést, ami jól érzékelteti a komlói mustra színvonalát. Idén 16 arany-, 16 ezüst- és 11 bronz minősítésű pálinka sorakozott az eredményhirdetésre kitett asztalon. Páva Zoltán a jövővel kapcsolatban előrevetítette, hogy legközelebb már a vidék legjobb pálinkáját is értékelik.

A díjakat Ágotai Zoltán, nemzetközi minősítésű bíráló és Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke adta át.

A kategóriák győztesei:

Az zsűri döntése értelmében az idei mustra legjobb pálinkája Ágotai Zoltán 2017-es fekete ribizliből készült párlata lett. A mustra legjobb „bányászpálinkája” posztumusz díjat idén Jeges János szagos szőlőből készült pálinkája nyerte. A párlatot felesége nevezte a mustrára. A legjobb pálinka alapú likőr címet idén Adrián Lajos diója érdemelte ki. Az idei legjobb női pálinka pedig Komlódiné nevéhez fűződik.

A beérkezett 73 minta számtalan gyümölcsből készült. Az üvegekbe – a hagyományos alapanyagokon kívül – többek között naspolyából, vadkörtéből, fekete ribizliből, Otelló és Izabella szőlőből, vadmeggyből, faeperből készült párlat került.

A rendezvényt a Tisztelet Komlónak Egyesület szervezte, fővédnöke Kispál László alpolgármester és Jégl Zoltán, a Tisztelet Komlónak Egyesület elnöke volt.