A múzeum előtti kertben, a Jánosi-szobornál tartott megemlékezést a komlói bányásztársadalom és az önkormányzat.

Őri Zsuzsanna bevezetőjében Jánosi Engel Adolfot méltatta. Mint mondta, Komló és Pécs fejlődéséért végzett tevékenysége példa az utókornak. Arra kérte a résztvevőket, hogy emlékezzenek azokra, akik nem lehetnek közöttünk, akik a vágatokban ezért a fejlődésért adták az életüket.

„Míg Komló létezik, Jánosi Engel Adolf nevét elfelejteni nem lehet” – hangsúlyozta elöljáróban Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök ünnepi beszédében. Megemlítette a fiú, Engel Gyula nevét, akinek ugyancsak óriási érdemei voltak a mecseki bányászat kialakulásában.

A mecseki bányászat kezdeteiről megemlékezve azt fejtegette, hogy Jánosi Engel Adolf nagysága abban mutatkozott meg, hogy elfogadta a Selmecbányáról általa idehívott Jex Simon bányamérnök meglátását, aki szerint a függőleges aknát kell tovább mélyíteni. Ekkor jött létre Anna-akna. Mikorra elérték a 8-as telep mélységét, bebizonyosodott óriási mennyiségű szén fekszik a mélyben. Akkor dőlt el végérvényesen, hogy Komló bányásztelepülés lesz a későbbiekben – elevenítette fel a múltat Vass Dénes.

A megemlékezésen  Komló város bányászközössége és az önkormányzat vezetői koszorút helyeztek el Jánosi Engel Adolf mellszobránál.