Immáron 12. alkalommal ültetett emlékfát a komlói közösség elhunyt díszpolgára emlékére az arborétumi sétányon. Pozsgay Károly, egykori bányamérnök emlékfájának elültetésével indult el a Komlói Bányász Napok rendezvénysorozata.

Vass Dénes nyugalmazott bányamérnök köszöntötte az egykori bányászokat és a megemlékezőket a Díszpolgárok sétányán. Az emlékhelyavatást Kiss Anikó éneke és gitárjátéka tette meghittebbé.

Pozsgay Károly bányamérnök életútjába kollégája és kortársa, Major Géza geológus mérnök szemüvegén keresztül pillanthattak be a megemlékezők. A mezőörsi születésű Pozsgay Károlyt egykori kollégái megbízható és precíz szakembernek nevezték. A II. világháború végén a nevéhez köthető a dudari Iker-akna kialakítása, majd Komlóra érkezett, ahol sok más munka mellett a Kossuth- és Anna-akna fejlesztésében is részt vett. Az akkori Komló működése összefonódott a bányával, így a városi feladatok – közmű, egyéb szolgáltatások – felügyeletével és koordinálásával is foglalkozott.

Lánya, Pozsgay Katalin köszönte meg a komlóiaknak a megemlékező gondolatokat. Hozzátette, legyen édesapja fájának hűsítő árnyéka mindazon komlóiaknak, akik a város fejlődéséért és szépüléséért dolgozó.

Az emlékfát Pozsgay Károly fiai és Polics József polgármester ültették el. Díszpolgárunk idén lenne 100 éves. Születésnapján megemlékezik róla 3 gyermeke 6 unokája és 5 dédunokája.