Szeptember 1-jén a hagyományos keretek között kezdődik a tanév a komlói általános- és középiskolákban is. Hogy a koronavírus-járvány miként alakítja át az oktatás menetét, az egyelőre megjósolhatatlan. A járványügyi helyzetre tekintettel, a fertőzésveszély minél hatékonyabb csökkentése érdekében az intézmények – igazodva központilag kiadott irányelvekhez – intézkedéseket hoztak. Ezekben sok az azonosság, de iskolánként – a helyi viszonyokat figyelembe véve – más és más szabályok is érvénybe léphetnek. Mi a legáltalánosabbakat gyűjtöttük össze.

A leglényegesebb, hogy kizárólag egészségesen, tünetmentesen küldheti be a szülő a gyermekét az intézménybe. Amennyiben egy gyermeknél fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul elkülönítik, egyúttal értesítik az iskola-egészségügyi orvost, valamint a szülőt, gondviselőt.

A gyermek az iskolába kizárólag tünetmentességet igazoló orvosi igazolással térhet vissza.

Tanítási időben az iskolában csak a diákok és az ott dolgozók tartózkodhatnak. A fertőzés elkerülése érdekében a szülők az iskola épületébe hivatalos ügyek intézésével kapcsolatban léphetnek be, de előtte telefonon kell időpontot kérni.

Szinte általános az intézményekben, hogy az alsós tanulók szüleit kérik, hogy reggel gyermeküktől a bejáratnál, illetve az udvaron köszönjenek el. Tanítás végeztével pedig szintén az iskola épületén kívül várják őket. A napköziseket, az ügyeletben maradókat a tanítók az épületen kívül adják át a szülőknek. Az a szülő, aki a szokottól eltérő időben vinné el adott napon a gyermekét, azt előre jeleznie kell a tanítónak. Az elsősök szüleire az első héten külön szabályokat alakítanak ki, az osztályfőnökökkel egyeztetve.

Több intézményben is elkülönítik a reggeli sorakozóknál az alsós és felsős gyermekeket. Ahol arra lehetőség van, külön bejáraton lépnek az épületbe.

A büfék működnek, de a sorban állás szabályait felügyelik. Ebben az időszakban kérik a szülőket, hogy amennyiben lehetséges, otthonról csomagolt tízórait hozzanak magukkal a gyerekek. Ezzel is csökkenthető a büféknél a tömörülés, a fertőzésveszély.

Az ebédeltetés meghatározott rendben zajlik majd az intézményekben. A cél, minél kevesebben tartózkodjanak egyidőben az étkező helyiségben.

A rendszeres szellőztetés és a gyakori szabadtéri tartózkodás miatt fontos, hogy a tanulók az időjárásnak megfelelő öltözékben jelenjenek meg az iskolákban.

A tanulóknak, akik testnevelés óra keretében a Városi Sportközpontba (uszoda, sportcsarnok) utaznak, tudni kell, hogy a buszos közlekedés során a maszk használata kötelező! A testnevelés órák jó részét ugyanakkor, ameddig lehetséges, szabadtérre szervezik. A tornatermi foglalkozásoknál tanárok igyekeznek elkerülni az iskolai osztályok találkozását.

Fontos, hogy gyermekeknél mindig legyen papír zsebkendő!

Az intézményekben folyamatos lesz a kézfertőtlenítés, a kilincsek, gyakran használt felületek fertőtlenítése.

Kérés a szülők felé, hogy a pedagógusokkal, osztályfőnökökkel elsősorban a KRÉTA-naplón, illetve az elektronikus osztálycsoport-felületen keresztül tartsák a kapcsolatot.

A tanulóknak az iskolai szünetekben javasolt a maszk viselése. Az intézménybe külsős látogató csak maszkban mehet be.

A járványügyi előírások intézményenként változóak. Ezekről az iskolák elektronikus felületein olvasható tájékoztató.