Ígéretes versenyelőadásokkal, számtalan off-programmal megkezdődött az idei Komlói Amatőr Színházi Találkozó.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Hoppál Péter, Komló országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, a KASZT fővédnöke a találkozó időpontja, a vírushelyzet szabályainak kényszerű betartása, a zsűri nemzetközivé válása miatt különleges fesztiválnak nevezte az ideit. Különleges Trianon 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás éve miatt is, ami visszaköszön a határon túli előadók magyar nyelvű előadásaiban és az off-programban egyaránt.

Hoppál Péter

Polics József, Komló polgármestere, a KASZT védnöke a már ismerős résztvevők mellett külön köszöntötte azokat a társulatokat, akik először lépnek a fesztivál színpadára. Legyünk büszkék arra, hogy a nehéz körülmények ellenére is meg tudjuk tartani a fesztivált, ami a fellépők, a zsűri, a Súgólyuk egyesület és a komlói közönség nélkül nem jöhetne létre – mondta. Külön köszönetét fejezte ki Hoppál Péter országgyűlési képviselőnek, hogy az eddigi öt alkalomhoz hasonlóan, idén is teljes odaadással biztosította a fesztivál hátterét.

Polics József

Pataki András Jászai-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgató- főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója szerint a márciusi leállást követően a társulatokat fuldokló levegőtlenség vette körbe. „A kultúra a szellem levegője. Átéltük ennek a levegőtlenségét, és milyen öröm, hogy ebben a négy napban levegőhöz juthatunk. Örüljünk ennek a négy napnak, örüljünk egymásnak, örüljünk a kultúra diadalának” – fogalmazott a színházi szakember.

Pataki András

Fajcsi Ferenc, a Súgólyuk Színház rendezője, a KASZT házigazdája kiemelte: az államalapítás ünnepén azt is ünnepelhetik, hogy újra megnyílhattak a színházak, ismét megrendezhetik a KASZT-ot, amely a tenni akaró komlóiak és a városon, határon túli emberek, a színjátszók közös fesztiválja, ahol bemutatkozhatnak találkozhatnak, s ezzel augusztus 20-a nemcsak az államalapítás, hanem egyben a kultúra ünnepe Komlón.

Fajcsi Ferenc

A produkciókat Pataki András Jászai-díjas rendező, a fesztivál igazgatója, Németh Ákos József Attila-díjas drámaíró, Regős János rendező, a Magyar Szín-Játékos szövetség elnöke és Lucie Malkova rendező értékeli.

A zsűri

A fesztivált Edvin Marton koncertje nyitja meg. A rendezvény off-programjaként a fesztiválon koncertezik Varga Miklós és Kollmann Gábor jazz-formációja Wolf Katival. A díjkiosztót követően pedig Rudán Joe lép közönség elé.