Közel három héttel a 2020/2021-es tanév megkezdése előtt a komlói oktatási intézményekbe folyamatosan érkeznek a tankönyvek.

Egyelőre a hagyományos évnyitókra készülhetnek a diákok és szüleik Komlón is. A koronavírus-járvány második hullámának felerősödése azonban átírhatja a terveket. A szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a járványhelyzet alakulását.

Biztató jel, hogy folyamatosan érkeznek a tankönyvek az intézményekbe, ennek elosztását országosan a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. látja el idén is. A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyenes tankönyvellátásban részesül. Ez a számítások szerint átlagosan 10-15 ezer forintos anyagi terhet vesz le a családok válláról gyermekenként.

Az új alaptantervben megfogalmazott változások nyomán módosultak az első, az ötödik és a kilencedikes tankönyvek. Ígérik, szeptember elsejére, az új Nemzeti alaptanterv indulásával egyidőben elkészülnek az okostankönyvek is.

A tankönyvek kiosztására többféle forgatókönyvet dolgoztak ki a komlói intézmények. Erről egyebek mellett az iskolák bejáratán elhelyezett hirdetményeken, honlapjain, az interneten tájékozódhatnak a szülők. Lesz, ahol csak az első tanítási napon lehet átvenni a tanulási eszközöket, ugyanakkor bevett szokás az is, hogy az iskolakezdést megelőző héten, folyamatosan osztják a könyveket a különböző évfolyamra járó diákoknak.

Általában az első osztályosok szülei az első tanítási nap délutánján tartott szülői értekezleteken ismerkednek meg a tankönyvekkel, munkafüzetekkel. Ezeken az alkalmakon a tanítók segítik a szülőket a kiigazodásban.

Az évnyitókra szeptember 1-jén kedden kerül sor, többnyire 8 órától. Az általánosba és a középiskolába iratkozott első osztályosok (vagy a középiskolában a nulladikosok) ekkor léphetnek ünnepélyesen át új közösségükbe. Akad olyan komlói általános iskola, ahol az elsősöket már a 0. napon köszönthetik tanítóik.