Még a veszélyhelyzet kihirdetése előtt a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény versenybe szállt a 2020-as esztendő „Év múzeuma” címért. A titulust adó Pulszky Társaság bíráló bizottsága látogatta meg az intézményt, hogy szemügyre vegye a címért induló múzeumrészt.

A kétfős bizottság nem csak a múzeumra volt kíváncsi. Elmondásuk alapján ritka, de igen praktikus ötvözet a könyvtár és a múzeum ilyesfajta hibridje. Azt külön kiemeltek, hogy az épület fekvése rendkívül kiváló, hiszen nem az a megszokott, hogy egy művelődési intézmény a belváros szívében helyezkedjen el, ahol a település lakói ilyen könnyen elérik azt.

A bizottságot Steinerbrunner Győzőné intézményvezető és dr. Henn Tamás gyűjteményvezető muzeológus vezették körbe.

A szakemberek a múzeum teljes kínálatát megtekintették, a kiállítótermeken át egészen a természettudományi gyűjteményig. Megcsodálták többek között a Komlosaurust és a mellette kiállított fosszíliákat, de látogatást tettek a bányászat előtt tisztelgő helyiségekben is. Megjegyezték a gyűjtemény nagyságát és külön kiemelték azt a társadalmi összefogást, amelynek köszönhetően ilyen korhűen tudja visszaadni a múzeum a letűnt korokat.

Említést tettek a sikeres pályázatainkról. Elismerően szóltak az intézmény- és a városvezetésről, amelynek köszönhetően mozaikszerűen és tudatosan, egy megtervezett koncepció mentén újítják fel és modernizálják az intézményt.

A címért 7 múzeum van versenyben, a győztes a megtisztelő címen felül abban az évben nagyobb, országos figyelmet kap a médiában, amely nem csak a múzeumnak, de Komló városának is egy remek lehetőség. Az eredményhirdetés várhatóan ősszel lesz.