A roma holokausztra emlékezve tartottak csendes megemlékezést Komlón, a Vörösmarty utcai emlékkőnél.

Az 1972 óta számon tartott világnap arra emlékeztet, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra az Auschwitz-Birkenau haláltáborban több mint háromezer – egyesek szerint 6 500 – cigány nemzetiségű foglyot gyilkoltak meg.

A Vörösmarty utcai emlékkőnél Tomics Annamária, a Belső Tűz Egyesület vezetője fejezte ki köszönetét a jelenlévőknek, hogy együtt róhatják le tiszteletüket az áldozatok előtt.

„Azon munkálkodom nap mint nap, hogy az ilyen szomorú események felidézése, a megemlékezések éppoly fontosak legyenek a cigányság számára, mint egy csomagosztás, vagy egy roma nap” – fejezte ki hiányérzetét fejezte az egyesületi vezető.

Polics József polgármester arra emlékeztetett, hogy a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján 1972 óta világszerte augusztus 2-án emlékeznek meg a holokauszt roma áldozatairól, ugyanakkor az Európai Unió csak 2015-ben nyilvánította hivatalosan is világnappá.

„Az utánunk következő nemzedéknek is tudnia kell, hogy voltak olyan időszakok a magyar történelemben, amikor az embertelen ideológia nevében hurcoltak haláltáborba, végeztek ki embereket. A mi felelősségünk az, hogy soha többé ne történhessen meg a 76 évvel ezelőtti borzalom. Közösen utasítsuk el a faji megkülönböztetés minden formáját” – hangsúlyozta.

Dr.Kosztics István jogász, a pécsi Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület elnöke szerint fontos kérdés, hogy a cigányság fel tud-e nőni a hős áldozatokhoz. Megpróbál-e megfelelni a társadalomnak, aki segítséget szeretne nyújtani. Megpróbál-e megfelelni az áldozatoknak, a hősöknek, akik értük haltak meg.

Beszédében felidézte 1944. május 16-át, a birkenau roma ellenállás napját, amikor mintegy 6500 roma embert akartak elgázosítani, ők azonban hősiesen ellenálltak fogva tartóiknak. 

Dr.Kosztics István

„Mi vezetők azért vagyunk felelősek – szögezte le -, hogy a kétirányú előítéletek megszűnjenek. Legyünk tudatos polgárok, vállaljuk cigányságunkat, magyarságunkat, a kettős identitásunkat, amire büszkék lehetünk. Ezzel a büszkeséggel hajtsunk fejet elhunyt testvéreink előtt” – zárta emlékező gondolatait Kosztics István.

A Belső Tűz Egyesület által szervezett megemlékezésén főhajtással, koszorúkkal, mécsesek gyújtásával adóztak a résztvevők az áldozatok előtt.

Közös imát Görgey Etelka református lelkész mondott.