A sarkkör helyett a Fekete-erdőbe – ismét útra kelt Szinyákovics Béla, az extrém távolságokat lekerekező komlói sportember.

Vasárnap reggel a városháza elől vágott újabb – kicsivel több mint 3 ezer kilométeres – útjának Szinyákovics Béla komlói túrakerékpáros. A koronavírus-járvány igaz felülírta eredeti tervét, így az Északi-sarkkör és a Mikulás meglátogatása helyett a Fekete-erdőt jelölte úticéljának.

„Úgy terveztem, hogy idén elmegyek a Jeges-tengerig, majd visszafelé a Mikuláshoz. Elviszem neki azt a könyvet, ami megjelent korábbi hozzávezető utamról – és esetleg meghívom újra Komlóra. Azonban a vírushelyzet miatt a finn nagykövetség munkatársai azt a tájékoztatást adták, hogy Finnországba nem engedik be a turistákat, így lemondtam az útról” – számolt be az eredeti terveiről Szinyákovics Béla.

Hogy a felkészülés ne menjen kárba, a komlói kerékpáros elhatározta, hogy felkeresi a Duna forrását a Fekete-erdőben. A tervek szerint Kaposvár-Keszthely-Sárvár-Mosonmagyaróvár (Rajka) – Pozsony-Hainburg útvonalon éri el Ausztriát, majd a Duna völgyében kerékpározva jutna el úti céljáig. Visszaérkezését augusztus elejére teszi.

A búcsúztató csapat a Fóris Zoltán által felajánlott zászlóval, amit Szinyákovics Béla elvitt az útra

Az indulásánál Kispál László alpolgármester is méltatta a komlói sportembert: „Mindig csodálattal tölt el az olyan teljesítmény, amit Szinyákovics Béla is véghez visz. Nagyon sok fiatalnak lehet példaképe kitartása, monotóniatűrése. Örülök, hogy Komlónak ilyen hírvivője van; sok sikert és egészséget kívánok; várjuk vissza.”

Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület elnöke: „Ismételten nagy útra kel kerékpáros barátunk. Egy tiszteletre méltó, fegyelmezett sportemberről van szó, aki tudatosan készülődik az útjaira. Nekünk komlóiaknak nagy örömet okoz, amit köszönünk neki.”

Az egyesület vezetője hozzátette: „Bár nem így tervezte, Béla a Donau-Eschingenig tartó úttal kíván edzésben maradni, mert jövőre, ha felkérik, készen szeretne állni, hogy elvigye Neckartenzlingenbe és Eragnyba városunk 70. évfordulójára szóló meghívót.