Nappali tagozatos, 16-25 év közötti tanulók vehetnek részt július 1. és augusztus 30. között az idei diákmunka programban. A fiatalok a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – munkára jelentkezhetnek.

A kormány idén 3 milliárd forintos keretösszeggel indítja el a diákok nyári munkavállalását támogató programot, amelyben a 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanulók vehetnek részt, július 1. és augusztus 31. között. A napi munkaóra az önkormányzati diákmunkában maximum 6 óra lehet, míg a mezőgazdaságban és vendéglátásban végzett diákmunkában maximum 8 óra.

Az önkormányzatokon a diákokat munkaviszony keretében kell foglalkoztatni, az állam pedig a munkáltatóknak a diákok munkabérét és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó 100 százalékát is megtéríti. Ennek megfelelően a napi 6 órás foglalkoztatás mellett a szakképzettséget igénylő munkaköröknél a tanulók havonta bruttó 157 950 forintra, szakképzettséget nem igénylő munkakörök vállalásánál pedig bruttó 120 750 forintra számíthatnak. Az önkormányzatoktól eltérően a vállalkozásoknál az állam a diákok bérének és ahhoz kapcsolódó szociális hozzájárulási adó összegének csak a 75 százalékát biztosítja, azaz ebben az esetben a munkaadóknak kell állniuk a fennmaradó részt.

Polics József polgármester elmondta, aki részt szeretne venni a programban, a komlói Városgondnokságon jelentkezhet. Itt gyűjtik össze az önkormányzati munkavégzésre jelentkezőket, akiket ki tudnak közvetíteni a Gazdasági Ellátó Szervezethez, a Közösségek Házahoz, vagy éppen a könyvtárba, illetve a múzeumba.
Azon cégek, amelyek szeretnének résztvenni a programban és foglalkoztatnának tanulókat, keressék a komlói munkaügyi központot – hívta fel a lehetőségre a figyelmet a városvezető.