A könyvtáraknak a négylépcsős nyitást javasolják, amelyből az első lépcső a Teraszkönyvtár megnyitása lesz június 9-én.

Az információk szerint a kormány június 16-án tárgyalja a kulturális intézmények újranyitásának engedélyezését, így előreláthatólag két hétig működne a Teraszkönyvtár, amely egyelőre az alapszolgáltatásokat – kölcsönzést, visszavételt, előjegyzést, tájékoztatást – látja el – árulta el lapunknak Steinerbrunner Győzőné, Ibolya.

Az intézményegység vezetője hozzátette: a szakemberek a könyvtáraknak a négylépcsős nyitást javasolják, amelyből az első lépcső a Teraszkönyvtár megnyitása, másodikban már beléphetnek majd az intézményekbe a látogatók, de még csökkentett nyitvatartási időben, korlátozott létszámban, az óvintézkedések betartásával. Ekkor még csak az alapszolgáltatásokat biztosítják.

A harmadik lépés lesz az, amikor visszatérnek a teljes nyitvatartásra, és korlátozott látogatószámmal megnyithatnak a kisebb közösségi terek, végül a negyedik lépésben engedélyezik újra a helyben használatot, a számítógépes és reprográfia szolgáltatások igénybevételét, rendezvényeket, könyvtári órák megtartását.

Tehát ez egy viszonylag lassú folyamat, amihez mindenki türelmét kérik az intézményben. Például azért is, mert a visszavett, kézzel fogott dokumentumokat minden esetben 72 órás karanténba kell helyeznie a könyvtárosoknak, és csak utána kerülhetnek újra kölcsönzésre.

A könyvtárban és a muzeális gyűjteményekben is a biztonságunk érdekében a maszk viselése és a védőtávolság betartása kötelező lesz.

Jó hír, hogy a Játszóházban elkezdődtek a felújítási munkálatok, és remélhetőleg június 30-ig be is fejeződnek, így amint lehetséges újra tudjuk fogadni a kisgyerekeket.