Kihasználja a leállást a József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény. A pincétől a padlásig átnézik az intézményt munkatársai.

A felnőtt és gyermekkönyvtárban található könyvek csak a jéghegy csúcsát képezik az intézmény által ápolt gyűjteményben. Az alagsorban, az épület mélyén több tízezer könyv sorakozik a polcokon, amelyeket időről időre rendszerezni és iktatni kell.

Örömteli hírről számolt be Steinerbrunner Győzőné intézményvezető, hiszen a napokban 200 új könyvvel gazdagodott a gyűjtemény. A közkedvelt Fábián Júlia könyvek mellett gyermekkönyvek is érkeztek. A választék széles, a krimitől indulva a romantikán át a szakkönyvekig mindenki megtalálhatja a számára kedves olvasnivalót.

A Kubinyi-programnak köszönhetően az emeleti aulában álló vitrinek is megújulnak. Modern környezetben kerülnek a látogatók szeme elé a preparátumok és relikviák. Féltett kincsünket, a mamutagyar jelenleg Pécsett restaurálják.

Az Art Innova segítségével bútorozzák az új előadótermet, ezzel is bővítve az intézmény „hasznos” helyiségeinek a számát, aminek kihasználtságát egy új lift is növelheti.

A munkatársak ebben az időszakban rendszerezik a több mint százezer darabot számláló múzeumi gyűjteményt.  

A mindennapi teendők mellett az intézményben a jövőbe is tekintenek, hiszen körvonalazódik két pályázatuk. A szeptemberben induló „Legyen a mese mindenkié” elnevezésű projekt keretein belül a felnőtteknek író-olvasó találkozót, a kicsiknek pedig bábelőadást, játszóházat és mesés foglalkozásokat szerveznek.

Lassan elodázhatatlan az intézményi iratok és értékek digitalizációja. A „Jövőd tükre: a múlt” fantázianévre hallgató projektben, az alagsorban három irodát újít fel az intézmény, ahol újonnan vásárolt digitalizáló eszközökkel veszik számba a teljes gyűjteményt. Ez egy lassabb munkafolyamat, de a célja, hogy online is tudjanak keresni az érdeklődők. Emellett megkönnyíti a kapcsolattartást külföldi intézményekkel is, hiszen bevett gyakorlat az egymás között kiállítási darabok cseréje.