A „Komló-Budapest Buszjárat” közösségi oldalon megjelent érdekes posztra hívta fel a figyelmünket a kollégánk, kedves olvasónk.  A téma Komló tömegközlekedése. Fotó: archív

„Ahogy márciusban megírtuk, levélben kerestük meg a Volánbusz Zrt.-t, tájékoztatást kérve, mikor újulhat meg a komlói helyi autóbuszpark, tekintettel arra, hogy új autóbusz 2008-ban érkezett utoljára a városba. Ígértük, ha a Volánbusz válasza megérkezik, hírt adunk róla. Nos, megérkezett, íme:

„Társaságunk kiemelt figyelmet fordít az autóbuszok megújítására, ezzel együtt a járműpark átlagos életkorának csökkentésére. A tervezett beszerzések alapján 2022. év végére 3930 darab autóbusz lecserélésével a járműpark 60%-a újulhat meg. Ebből 705 darab új autóbusz már forgalomba állt a közelmúltban, 134 darab jármű gyártása pedig folyamatban van.

A Komló Város helyi közlekedését végző járműparkkal kapcsolatban elmondható, hogy a felvetésben szereplő csuklós autóbuszok alkalmazása jelenleg nem megoldható, mivel az út- és terepviszonyok, a fordulóívek, illetve az útkereszteződések kialakítása ezt nem teszik lehetővé.

Társaságunk a jövőben beszerezni kívánt autóbuszok között helyi kivitelű járművekkel is számol. Az autóbuszok üzembe állítása során az önkormányzatok teherviselő képessége kiemelt szempontot jelent, mivel egy új autóbusz üzemeltetése sok esetben nagyobb terhet jelenthet a város Önkormányzata számára, mint a használt, de beszerzési költségektől és amortizációtól mentes járműveké. A helyi közlekedésben alkalmazott járművek elosztásánál minden esetben felmérjük az önkormányzatok igényét és ennek megfelelően törekszünk az autóbuszok települések közötti elosztására.

VOLÁNBUSZ ZRT.”

A válaszból kiderül, hogy milyen autóbusz-beszerzés lehet Komlón, ami eleve az önkormányzaton múlik. Ha áldoz rá anyagi forrást, akkor lehet új busz, ha nem akkor továbbra is csak használt járműveket helyezhetnek át a városba, korábban volt erre példa Miskolcról és Kaposvárról is. Az bizonyos, hogy helyi forgalomban csuklós autóbusz továbbra sem fog közlekedni Komlón – áll a „Komló-Budapest Buszjárat” közösségi oldalon.