A Pécsi Tudományegyetem is részt vesz abban a reprezentatív vizsgálatban, amely öt megyében – Baranya, Somogy, Tolna, Zala és Vas – végez koronavírus-szűrést.

Reprezentatív minta alapján, 17 778 ember bevonásával, országos felmérésbe kezdett május 1-jén a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével a négy hazai orvosképző az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.

A cél a koronavírus-járvány terjedésének vizsgálata, emellett pedig a szűrésre behívottak azt is megtudhatják, hogy átestek-e már a fertőzésen.

A KSH véletlenszerű kiválasztás alapján összeállított mintájában szereplő személyek a 14 éves és idősebb népesség köréből kerültek ki. A résztvevők a szűrővizsgálatot megelőzően egy kérdőívet is kitöltenek, így információkhoz juthatnak a szakemberek többek a kockázati tényezőkről.

A felvételre kijelöltek Ügyfélkapun, telefonon vagy postai úton értesítik. A szűrésen való részvétel önkéntes és ingyenes.

A vizsgálat ajánlott helyszíne a bejelentett lakhelyhez közeli kórház vagy önálló szakrendelés, esetleg háziorvosi rendelő lesz, egyes településekre azonban szűrőbusszal mennek ki, illetve az Országos Mentőszolgálatot is bevonják.

A vizsgálat vérvételből, valamint száj- és orrból vett mintavételből áll. A kérdőíves felmérés telefonon keresztül történik, online módon is kitölthető.

A Központ Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján olvasható a résztvevő települések listája. Baranyában a következő települések érintettek: Beremend, Bicsérd, Bikal, Geresdlak, Gödre, Kárász, Kétújfalu, Komló, Kozármisleny, Kölked, Lánycsók, Mágocs, Máza, Mohács, Nagytótfalu, Palotabozsok, Pécs, Pécsvárad, Pellérd, Peterd, Siklós, Somogyapáti, Szentlőrinc, Szigetvár, Véménd