A nyár elengedhetetlen tartozéka a jégkrém és a fagylalt. Ha megvannak a szükséges hozzávalók, akár az otthon kényelméből is elkészíthetjük ezt a hűsítő nyalánkságot.

Számos recept létezik házi jégkrém készítésére. A közös hozzávaló egy fagyasztó és egy kis türelem. Magyar Brigitta komlói sportdietetikus a piros szín dominanciájának jegyében jégkrémet készített otthonában.

Hozzávalók: málna, erdei gyümölcs mix, meggy, cékla, natúr joghurt, mandulatej

A felhasznált gyümölcsök és zöldségek mindegyikére elmondható, hogy magas flavonoid és antioxidáns tartalmú. Ennek köszönhetően védelmet nyújtanak a szabad gyökökkel szemben. A szabad gyökök képesek a sejtek szerkezetét, és a DNS-t károsítani, így megbetegedéseket okoznak a szervezetben. A legtöbb flavonoid különböző vitaminok (pl. A-, E – vitamin) együtt fejtik ki jótékony hatásukat. Kutatások szerint a flavonoidok C-vitaminnal kombinálva érfalvédő hatásúak. A kardiovaszkuláris megbetegedések prevenciójában javasoljuk ezeknek a gyümölcsöknek a rendszeres fogyasztását. A málna magasabb, az áfonya viszonylag alacsonyabb C-vitamin tartalommal bír. A céklában magas a vastartalom, aminek a felszívódását a C – vitamin elősegíti. Az erek egészségéhez a cékla is hozzájárul nitrát tartalmával. A sportolók étrendjébe is előszeretettel írjuk a céklát, hiszen nagyobb mennyiségben fogyasztva a teljesítmény javulását is eredményezheti.

Magyar Brigitta dietetikus