Bár a Petőfi tér felújítása előtt úgy tűnt, egy komolyabb visszavágással sikerült megmenteni a hatalmasra nőtt fenyőfát, száradása rohamtempóban folytatódott. Mára sajnos egyértelművé vált: nem lehet megmenteni.

Megbetegedett a tér ikonikus, óriásira cseperedett örökzöld fája. A Petőfi tér és környezetének felújítása kapcsán alapkoncepció volt, hogy a fenyőfát bele kell tervezni az új kialakításba. Sajnos nem váltotta be az egészségügyi vágás a hozzá fűzött reményeket, így legkésőbb ősszel kivágják az öreg fát.

Elhelyezkedéséből kifolyólag a szakemberek el tudják távolítani úgy a fenyőt, hogy nem sértik fel az új burkolatot. Szakaszos visszavágások után egy munkagép kiemelik a tönköt és a gyökérzetet.

Boldizsár Lóránt főkertész a városvezetéssel tartott egyeztetést követően elmondta, a tér nem maradhat fa nélkül, így kivágása után új kerül a helyére. A választás egyelőre egy Gesztenyésben található jegenyefenyőre esett. Közel 4 méteres magasságával és több tonna súlyával a tér központi fájává nőhet az évek alatt.

Szállítása azonban nem lesz könnyű méretéből kifolyólag, őszig azonban még van idő a tervezésre.