Egy pohárnyi tápanyagbomba, ami tökéletesen beilleszthető az étrendbe. Tízóraira, uzsonnára vagy akár edzés utánra is tökéletes. Alapvetően a turmixok tejjel készülnek, a smoothie anélkül, de manapság már elterjedtek tejes és joghurtos változataik is.

Érdemes minél több zöldség és gyümölcs felhasználásával készíteni. Tejjel, joghurttal és túróval is dúsíthatjuk őket, így biztosítjuk a fehérjebevitelt. A gyümölcsök szénhidrát tartalma széles skálán változik. Tehetünk bele natúr zabpelyhet, ezzel növelve a rost és szénhidrát mennyiségét. Szintén a rosttartalmat tudjuk növelni, ha különböző magok- chiamag, zabkorpa vagy a lenmag – hozzáadásával készítjük turmixunkat. A megfelelő íz érdekében gyömbért, fahéjat vagy akár mézeskalács-fűszerkeveréket, azonfelül lime-ot vagy mentát is adhatunk hozzá.

Hozzávalók: banán, kivi, spenót, avokádó, víz/jég

A spenót magas K-vitamin tartalmú. A véralvadási faktoroknál fontos szerepe van. K-vitamin szükséglet 15 év felett 65 mikrogramm. A táplálékból nem szívódik fel 100%-ban, azonban a bélbaktériumok is képesek előállítani. Bélgyulladás vagy antibiotikumos kúra után felléphet K-vitamin hiány. Kivi magas C-vitamin tartalmú, 100 grammban 93 miligramm található. Az avokádót B-vitamin, kálium, és magnézium tartalma mellett főleg egyszeresen telítetlen zsírtartalma miatt érdemes – mértékkel – fogyasztani. 100 gramm avokádó kb. 15g zsírt tartalmaz.