Március 16. óta home office van nekünk, az iskoláknak is, de mivel –többek között- arra is biztatjuk diákjainkat, hogy bátran csiszolgassák szép magyar nyelvünket, mondhatjuk úgy is, hogy otthonról dolgozunk: tanítunk, tanulunk.

Az első döbbenet után hamar felocsúdtunk, s rájöttünk, hogy menni fog ez nekünk. Mennie kell, hiszen évek óta „továbbképzünk”: folyamatosan ismerkedünk a digitális tananyag, a szüntelenül bővülő digitális eszközök lehetőségeivel.

Pályázunk: szinte minden teremben van már interaktív táblánk (és használjuk is őket), tableteket, laptopokat kaptunk, szereztünk.

Mindennapjaink szerves részévé váltak az iskola falai között már eddig is pl. a Microsoft oktatóprogramjai és az olyan digitális eszközök, mint a Minecraft for Education, a OneNote Classroom, a Skype az osztályban, illetve a Windows 10 Education.

2018-ban a Microsoft programján belül Innovatív Iskola lettünk. Magyarul: felvállaltuk, hogy megpróbálunk megfelelni a 21. század kihívásainak, és a legmodernebb technikákkal színesítjük, kiegészítjük az eddig jól bevált módszereket.

Nem engedtük meg magunknak, hogy beleálljunk a megszokottba, belefásuljunk a rutinba, hanem a folyamatos módszertani megújulás útját választottuk.

Mindezt azért tettük eddig is, hogy tanulóink a folyamatosan növekvő társadalmi-gazdasági igényekhez igazodva minél több tudásra, megoldási stratégiára tehessenek szert.

Éppen ezért örülünk különösen a legfrissebb elismerésnek, ami diákoktól jött: a 2020. március 6-án a Microsoft Magyarország központjában tartott I. Innovatív Iskolai Hackathonon a diákzsűri döntése alapján elnyertük a leginkább diákbarát iskolai projekt díját.

Iskolánk négyfős csapata (Vámos Ágnes igazgatónő, Doszpod Zoltán, az informatika tanára és két munkaközösség vezetője: Rein Rita és Szarka Gabriella) vitte el és dolgozta ki egy áprilisra tervezett iskolai projektünket „Ne feléld! Megéld!” címmel.

A témahét célja a diákok környezettudatos nevelésének, a tudatos állampolgárrá válásnak a segítése volt. Tudjunk felelősen gondolkodni, pazarlás helyett megőrizni, átcsoportosítani, újrafeldolgozni!

A program hivatalos tájékoztatása szerint: „A Microsoft különleges vendégeket köszönthetett 2020. március 6-án a Graphisoft parkban, az idei School Hackathonra ugyanis az ország 40 Innovatív Iskolájából érkeztek intézményvezetők, tanárok és rendszergazdák, hogy megmutassák, mire képesek, ha a XXI. századi oktatásról és az iskolák digitális transzformációjáról van szó – a Microsoft hathatós támogatásával.” (Forrás: https://news.microsoft.com/hu-hu/2020/03/30/a-microsoft-school-hackathonon-mindenki-nyert/)

Nem készültünk tudatosan vészhelyzetre – bár ne is lenne!-, de most örülünk annak, aminek akkoriban nem mindig, hogy napokat, délutánokat szántunk a képzésekre, önképzésekre.

Hamar rájöttünk így arra, hogy mindez jó alap lesz ahhoz, hogy ne csak túlélni kelljen ezt a furcsa, nehéz időszakot, hanem hasznosan, jól is tudjuk csinálni. Bíztunk abban, hogy amit eddig elsajátítottunk, az nem vész kárba, azt használni tudjuk; bíztunk egymásban, a kollégákban, hogy továbbra is segítői, támaszai leszünk egymásnak; bíztunk a tanulóinkban, hogy elfogadják újfajta segítségünket és egy hajóban evezünk a célig; tehát bíztunk és bízunk abban, hogy együtt sikerül.