A helyközi ingyenesség után Komlón helyben is ingyen utazhatnak az egészségügyben dolgozók.

Polics József polgármester – Dr.Hoppál Péter országgyűlési képviselővel egyeztetve – fordult levélben a Komlón szolgáltatást végző Volánbusz vezetéséhez. Ebben azt kérte, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az egészségügyi dolgozók díjmentesen utazhassanak a helyi tömegközlekedési járműveken.

Poics József kérésében utalt arra, hogy kormányzati döntés értelmében az egészségügyi dolgozók ingyen közlekedhetnek a helyközi járatokon. Ebből kiindulva kérte a szolgáltatót, hogy – Komló domborzati viszonyait és nagyobb távolságait figyelembe véve – járuljon hozzá az egészségügyben dolgozók helyi viszonylatú ingyenes utazásához.

A Volánbusz vezetése válaszlevelében tájékoztatta a komlói polgármestert, hogy a helyi közlekedést az egészségügyi dolgozók április 6-tól (hétfő) vehetik díjmentesen igénybe a szolgáltatást, de okmányok felmutatásával igazolniuk kell annak jogosságát.

Az egészségügyi dolgozók a díjmentes utazási jogosultságukat az alábbi okmányok felmutatásával igazolhatják:

1)      az egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított, évi 12 alkalomra szóló „Utazási utalvány”, valamint személyi igazolvány és lakcímkártya (ezek együttesen) vagy

2)      egészségügyi szolgáltató vagy fenntartó által kiállított igazolás vagy

3)      az egészségügyi szolgáltatás nyújtására jogosító hatósági igazolvány.

A kieső bevételt a város ellentételezi. 

További hír: A március hónapra érvényes bérletek a helyi közlekedésben április 5. üzemzárásig használhatók fel utazásra.

 Ezzel párhuzamosan Hoppál Péter Péterffy Attilához, Pécs polgármesteréhez fordult. (A cikk megjelenésével egyidőben Pécsen is határozatot hoztak az egészségügyi dolgozók ingyenes utazásával kapcsolatban.)

 Nyílt levélben fordult Hoppál Péter, a térség országgyűlési képviselője Péterffy Attila polgármesterhez, amelyben azt kéri, utazhassanak ingyen Pécsett az egészségügyi dolgozók. Korábban Polics József, Komló polgármesterét is ezzel a kéréssel kereste, aki már intézkedett is az ügyben.

Tisztelt Polgármester Úr!

 Alulírott, Dr. Hoppál Péter, Pécs országgyűlési képviselője az alábbi kéréssel fordulok Önhöz:

Kérem, rendelje el a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában álló TÜKE Busz Zrt.-n keresztül a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos veszélyhelyzet idejére az egészségügyi dolgozók számára a pécsi tömegközlekedés ingyenes használatát.

Kérésem alátámasztásaként indokaim a következők.

Mint Ön előtt is nyilván ismert, Magyarország Kormánya március 28-án az egész ország területére kihirdette az egészségügyi dolgozók számára az ingyenes helyközi utazást (MÁV, GYSEV, HÉV, Volánbusz). A Kormány intézkedéséhez csatlakozott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is, aki elrendelte a BKK járatainak ingyenes használatát.

Most Pécsen a sor! A Dél-Dunántúl legnagyobb egészségügyi ellátó központja Pécsett működik. A háziorvosi-, a szakrendelési-, a magán-, valamint a PTE klinikai ellátásban több ezer orvos, ápoló, szakszemélyzet dolgozik fáradhatatlanul. Magyarország Kormánya, az Operatív Törzs, az illetékes hatóságok, az egészségügyi ellátórendszer, a helyi önkormányzatok, civilek és önkéntesek az elmúlt hetekben mindeddig hatékony intézkedésekkel tudták fékezni a koronavírus terjedését hazánkban. A március 28-tól életbe lépett kijárási korlátozás harmadik napjától, a mai hétfői munkahéttől fontos lenne a pécsi egészségügyi ellátórendszerben dolgozók megfeszített munkájának támogatása az ingyenes helyi közlekedés biztosításával.

A mai napon ugyanezen ingyenes helyi utazás biztosítását kértem a komlói egészségügyi dolgozók számára Komló városának területére Polics József polgármester úrtól, aki kérésemnek eleget téve, haladéktalanul intézkedett az ügyben.

Tisztelettel kérem Polgármester Úrtól javaslatom elfogadását és a fenti ügyben szükséges intézkedések meghozatalát.