Borbás Balázs, a Nagy László Gimnázium 12. B osztályos tanulója megkoronázta eddigi sikereit: a legrangosabb tantárgyi versenyt. az OKTV-t (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny) is megnyerte Kémiából.

Az ehhez vezető útról Mukliné Kostyál Irén ír, az a tanárnője, aki megszerettette vele ezt a tantárgyat, és mindvégig készítette a versenyekre:

  Balázs, 12. B-s vegyÉSZünk már sok szép eredménnyel büszkélkedhetett az elmúlt években.

  Visszatekintve, „csak” a legnagyobb országosakat említve: nyolcadikos korában, felsőszilvási iskolásként egy árva ponttal lemaradva lett második a Hevesy Kémiaverseny egri döntőjén.

  Még nem is volt hivatalos kémiaórája a giminkben, mégis Baranyában összesített bajnok, a szegedi döntőn pedig hatodik lett, egy évvel később pedig ő lett az „ezüstérmes”, majd még ezt is tudta fokozni, hisz tizedikes korában nemcsak megnyerte kategóriája Irinyi Versenyét, de Irinyi Díjas is lett. E versenyen –Bazsinak köszönhetően- iskolánk is magas elismerést kapott kiemelkedő tehetséggondozói munkájáért.

 Tavaly csapatban a nagyon összetett természettudományos szemléletet mérő Dürer Verseny miskolci döntőjét is magasan nyerték.

  Háromszor indult Balázs a szolnoki Curie Kémia Emlékversenyen, mindegyikben diadalmaskodott, így a vándorserleg végleges tulajdonosa lehetett.

  2019 februárjában a BME-s Oláh György Versenyen is győzedelmeskedett, ami azért külön öröm számára, hisz ide készül továbbtanulni.

  Tavaly az OKTV döntőn hatodik helyen végezve már megszerezte az összesen adható továbbtanulási plusz 100 pontot.

  E tanévben, végzősként az emelt kémia érettségire, az OKTV eredményének a szebbítésére és a Nemzetközi Mengyelejev Kémiai Diákolimpiára összpontosított Balázs.

  November 18-án iskolánkban maratoni munkában írta meg az OKTV 1. fordulóját. Amikor ezt országosan összesítették, kiderült, hogy neki sikerült a legjobban. Ezeket a pontokat azonban nem vihette a január 20-i Pécsett megírt második fordulóba. E kemény, ötórás forduló is szép sikert hozott, a központi javítás azt mutatta, hogy országosan mindössze 1,5 pontot veszítve, 3.5 ponttal vezetve nyerte meg ezt is!

Nagyon készült Balázs a március 21-i budapesti döntőre, ahol az összpontszám utolsó harmadát adó laborgyakorlat várta. Ezen felkészítő munkáját a Pollack Szakközépiskola két lelkes pedagógusa Szabó Kornélia és Stier Éva segítették. Sajnos a járványügyi helyzet miatt e forduló már nem került megrendezésre, így a második forduló eredménye alapján hirdettek győztest, ami semmit nem von le Bazsi fantasztikus eredményéből, hisz megnyerte a legrangosabb országos versenyt! Ezzel hatalmas elismerést szerzett nemcsak magának, de gimnáziumunknak és városunknak is.

  A Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpiáról azt a hírt hallottuk, hogy nyár végén tervezik megtartani, aminek Balázs nagyon örülne, hiszen erre is már régóta készül, különleges megmérettetés lenne…

  Én hét éve vagyok kémiás tanára, segítője Balázsnak.

A hét, mint varázsszám nekünk is szerencsét hozott, hiszen ez a mostani csodálatos eredmény feltette sokévi munkánkra a koronát.

  Amikor Bazsi 10 éves volt, a Felsőszilvási Általános Iskola színházi jubileumi ünnepségén így búcsúzott akkori kedves tanítójától, Pozsgainé Zavarkó Gyöngyitől: „Igen, ez a legszebb, Tanárnő, tanítani.”

Ha visszanézek arra a sok-sok évre, munkára, amikor együtt kémiáztunk, beszélgettünk, vagy amikor az osztályfőnöke és biosztanára lehettem Bazsinak, nekem is ez a mondat jut eszembe: Igen, a legszebb hivatás: tanítani!

További mesés sikereket, nagyon jó egészséget és hitet kívánok Neked!

Köszönöm, hogy taníthattalak…

Inci néni