Szinte napról napra újabb intézkedéseket hoznak az országban a koronavírus-megbetegedések megelőzése érdekében. Ezek hatása Komlón is érződik. Helyben a Komlói Operatív Munkacsoport tartja kézben a helyzetet. Nézzük mi történt – a teljesség igénye nélkül – az országos veszélyhelyzet kihirdetése óta városunkban:

A legújabb – Március 22. Komló térségében is érezhető volt a horvátországi epicentrumú földrengés. Reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg a horvát fővárost. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások miatt egyszerre 110-120 dolgozójától válik meg a RÁK Antenna Gyártó Kft.– értesült az Átlátszó.hu és a 7300.hu. A vállalkozás a Suzuki beszállítója volt, amely a napokban jelentette be a leállást.

Vírusnapló:

Március 12. Formális testületi ülésen jelentették be, hogy a kihirdetett veszélyhelyzetnek következménye, hogy a település képviselő-testületének feladat- és hatásköreit ebben az időszakban egy személyben a polgármester gyakorolja.  Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a költségvetés tekintetében a polgármester kezébe került a döntés.

Március 12. Polics József Kispál Lászlót (Komló Összeköt Egyesület) kéri fel alpolgármesternek, aki a veszélyhelyzetre és a város biztos működésére való tekintettel a felkérést elfogadta.

Március 13. A késő esti órákban eldőlt, hogy nem rendezik meg a március 14-re kiírt Sport36-Komló – Mezőkövesd NBI-es kézilabda-mérkőzést. A kézilabda-szövetség elnökségi ülésen döntött a bajnokság felfüggesztéséről.

Március 14. Felállt a Komlói Operatív Munkacsoport. Az ad hoc bizottság Facebook-oldalt hozott létre, hogy minél gyorsabban jusson hiteles információhoz a tennivalókról a lakosság.

A városvezetés a Komlói Operatív Munkacsoport élén hozza meg a szükséges döntéseket

Március 15. Nem rendezték meg a március 15-i városi ünnepséget a Komlói Színházban. Ünnepi műsort a Szilvási iskola diákjai adtak volna. A misét követően mindössze a koszorúzó szervezetek képviselői vettek részt a 48-as téren, a Petőfi szobornál tartott rendezvényen.

Március 16. A kormányhatározat értelmében már nem volt tanítás a komlói iskolákban. A tantestületek a tantermen kívüli digitális munkarendre készülnek. A nap folyamán a gyerekek nem látogathatták már az intézményeket. A hozzátartozók, fertőtlenítést követően egyesével, szabályok betartásával hozhatták ki a gyerekek felszerelését az osztályokból.

Határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás a Komlói Közös Önkormányzati Hivatalban.

Bejelenti a DÖKE, hogy a meghirdetett sportprogramjai, rendezvényei elmaradnak. Nem látogatható a Városi Sportközpont és a József Attila Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény, a Komlói Színház, a Közösségek Háza épülete, illetve néhány szabadtéri sportpálya sem.

Felfüggesztették a magyar labdarúgó-bajnokságot is. Ennek értelmében nem folytatja szereplését a Komlói Bányász a megyei bajnokságban.

Március 17. Rendkívüli intézkedéseket vezettek be a Komlói Egészségcentrumban is. A járóbetegeket csak sürgős esetekben látják el, és egyebek mellett szünetelnek a szűrőprogramok is.

A Komlói Operatív Munkacsoport (KOM) felhívja a figyelmet a gyermek háziorvosi rendelőkben elrendelt változásokra. A cél, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül betegekkel, ezért fiatalabb kollégák látnak el ügyeletet ezekben a körzetekben.

Március 18. Kormányzati döntés született arról, hogy szabályozzák az üzletek nyitva tartását. A 15 órás bezárás alól kevés kivétel mellett a patikák, drogériák és az élelmiszerboltok jelentenek kivételt. A szabályozás természetesen érinti a komlói vállalkozásokat is.

Március 19. A városházán megtartott sajtótájékoztatón Polics József polgármester, Kispál László alpolgármester és dr. Barbarics Ildikó, a Komló Összeköt frakcióvezetője értékelte a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet.

Korlátozások léptek életbe a tömegközlekedésben. Határozatlan ideig munkanapokon a tanítás nélküli napokra vonatkozó menetrend lép életbe. A KOM kéri, hogy kizárólag indokolt esetben vegye igénybe a lakosság a tömegközlekedést. A rendelkezés értelmében a buszvezetőnél nem lehet jegyet vásárolni, a felszállás pedig a hátsó ajtókon történhet.

Március 20. Arcképes igazolvánnyal kell igazolni magukat, akik az önkormányzat intézményeinek megbízásából segítenek az időseknek. A Komló Térségi Integrált Szociális Szolgáltató Központ, a Komló Térségi Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat és Komló Város Önkormányzat Városgondnokság munkatársai sorszámozott, aláírt arcképes igazolvány és személyi igazolvány egyidejű bemutatásával keresik fel a segítséget kérő időseket a városban.  

A Komlói Operatív Munkacsoport határozata alapján változtak a piac-és vásárcsarnok működésére vonatkozó szabályok a járványveszély miatt. Szombattól a csarnokba lépő vásárlók létszámkorlátozásra is sor kerül. A csarnokban és a külső piaci területen kizárólag élelmiszer, zöldség, gyümölcs árusítása engedélyezett.

A legújabb – Március 22. Komló térségében is érezhető volt a horvátországi epicentrumú földrengés. Reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os erősségű földrengés rázta meg a horvát fővárost. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások miatt egyszerre 110-120 dolgozójától válik meg RÁK Antenna Gyártó Kft.– értesült az Átlátszó.hu és a 7300.hu. A vállalkozás a Suzuki beszállítója volt, amely a napokban jelentette be a leállást.