A városházán megtartott sajtótájékoztatón Polics József polgármester, Kispál László alpolgármester és dr. Barbarics Ildikó, a Komló Összeköt frakcióvezetője értékelte a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet.

„Megkezdte munkáját a Komlói Operatív Munkacsoport, amely meghozta azokat a határozatokat, amelyet a lakosságnak követnie kell a megváltozott helyzetben. Ennek egyik formája a napokban kiadott nyomtatott anyag, amely a postaládákon keresztül is eljutott a háztartásokba” – kezdte tájékoztatóját Polics József.

A polgármester megnyugtatott mindenkit, hogy Komlón a nehéz helyzet ellenére nem áll meg az élet, működnek a hivatalok, a kereskedelmi- és szolgáltató egységek.

Meggyőződésének adott hangot, hogy csak akkor tudjuk a betegséget megállítani, a terjedését minimalizálni, ha mindannyian fegyelmezetten betartjuk a központi előírásokat, az alapvető higiénés követelményeket.

Kérte a külföldről hazatérőket – annak ellenére is, hogy nem a lezárt országból érkeznek -, hogy akár önkéntes házi karanténba vonulva, csak legfeljebb közvetlen családtagjaival érintkezzenek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyeket – amennyiben lehetséges – elektronikus úton intézzük, erre minden szolgáltató és hivatal felkészült. Az elérhetőségeket több fórumon – a kiosztott tájékoztatón is – közzétették.

A rászoruló idősek, több rendszeren, így a családsegítő szolgálaton, a házi segítségnyújtáson kérhetnek segítséget annak érdekében, hogy ne kelljen a saját megszokott környezetükből kimozdulni.

Az elismerés hangján beszélt azokról a gimnazistákról, akik felajánlották szolgálatukat az idősek segítésére. De külön kérte a fiatalokat – akik a leállt iskolák miatt jelenleg elektronikus úton végzik feladataikat -, hogy maradjanak ők is otthon, mert akár vírushordozók is lehetnek.

Szólt a piac- és vásárcsarnok működéséről: szombattól csak az élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök árusítására lesz lehetőség. Ezzel párhuzamosan a helypénzeket és a bérleti díjakat 30%-kal csökkentette az önkormányzat.

 Polics József hozzátette: „Ha szükséges, drasztikusabb lépéseket is tesznek, hogy megvédjék a lakosságot és a vállalkozások működését”.

Dr.Barbarics Ildikó, a KÖT frakcióvezetője arra biztatta a lakosságot, hogy forduljanak bizalommal az önkormányzati képviselőkhöz. Kérjenek tőlük bátran tájékoztatást, segítséget. A város idősebb lakosságától azt kérte, hogy gondoljanak az egészségükre, ne mozduljanak ki, jelezzék a hivatalos csatornákon és a képviselőkön keresztül, ha nehézségük van.  Hangsúlyozta: „Próbálunk mindenkinek segíteni, az Önök egészsége a legfontosabb. Figyelje mindenki a híreket és a városi hirdetményeket!”

Kispál László alpolgármester szerint még csak az elején vagyunk a nehézségeknek. Rajtunk áll, hogy megállítsuk a vírus terjedését. Arra kérte a lakosságot, hogy legyenek megfontoltak. Vigyázzunk az idősekre, a bányászainkra, akik fokozottan vannak kitéve a veszélynek.

A sajtótájékoztató teljes anyagát megtekinthetik olvasóink a Komlói Újság Online Facebook-csatornáján.