Immáron ötödik alkalommal rendezték a magyar ápolók napjához kapcsolódó ünnepséget a Nemzetiségek Házában.  Kossuth Zsuzsannának az 1848/49-es szabadságharc alatt nyújtott ápolói tevékenységére emlékezve ünnepeljük meg évről évre a magyar ápolók napját.

Az Országgyűlés 2014-ben nyilvánította a magyar ápolók napjává február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna, Kossuth Lajos húgának születésnapját. Városunkban Kóczián Éva ápolási igazgató szervezésében tisztelegtek a szakma képviselői előtt.

A Nemzetiségek Házában rendezett ünnepségen – a Nagy László Gimnázium zenés műsora után – elismerések átadására került sor. Kiváló szakmai munkáért oklevelet vehetett át: Harmath Hajnalka, Kénesiné Pataki Éva, Rapp Edit, Újhelyi Ágnes, Hornyik Andrea és Pálné Tálas Éva.

A kéz higiénés gyakorlat magas szintű alkalmazásáért Balkus Magdolna, Nagyné Gelencsér Adrienn, Dékány Ágnes, Rák Ferencné Ildikó, Ürmös Zoltánné Edit, Fónainé Nyirati Katalin, Szabóné Hanzel Mária, Viszt Gyuláné Erzsi, Kenderes Klára, Szauer Gyöngyvér, Bódis Lajosné, Vadász-Torhosi Bettina, dr. Rácz Zsuzsanna és dr. Makra István vehettek át névre szóló ajándék üvegpoharakat. Az elismeréseket Dallos Ilona, a komlói kórház higiénikusa adta át.

Polics József polgármester a rendezvényen az ápolókat méltatta: „Hiába van meg a tudomány az egészségügyben, ha az Önök által adott szeretet nem lenne, hiszen olykor sokkal jobban tud segíteni a kedvesség és az odafigyelés a beteg emberek számára – hangsúlyozta.  

Schaffer Zsuzsanna, a Magyar Ápolási Egyesület Baranya Megyei Szervezetének vezetője is köszöntötte a megjelenteket, és pár gondolattal emlékezett Kossuth Zsuzsanna munkásságára.

Kóczián Éva ápolási igazgató nagyrabecsülését fejezte ki munkatársai felé: „Tizenöt éve tapasztalom, észlelem ezt a heroikus, önfeláldozó, olykor lehetetlennek tűnő munkavégzést. Több funkciót próbálunk ellátni a zavartalan betegellátás érdekében. Köszönetet mondok minden szakdolgozónak, munkájáért és kitartásáért.”

Sík János vállalkozó már hagyományosan egy tortát ajánlott fel a szakma képviselőinek az ünnepségre.