Kilvinger Bálintnak, a Sport36-Komló NBI-es kézilabdacsapat vezetőedzőjének, a klub szakmai irányítójának meghívására Komlón tartott előadást Juhász István, a Magyar Kézilabda Szövetség Nemzeti Alaptanterv programvezetője.

Juhász István a komlói edzők és néhány régiós szakember számára nyújtott betekintést a kezdődő sportakadémiai rendszerbe. Az előadáson és a kötetlen hangú beszélgetésen érintették a kiválasztás, az elitképzés, az iskolai kézilabdázás témakörét, közben egy kicsit a helyi viszonyokra is fókuszálva.

Szóba kerültek a sportág hosszú távú fejlődési lehetőségei, a határon túli tehetségek felkarolása, a kiválasztás eredményei és a szakmai irányvonal meghatározása a serdülő és ifjúsági korosztályokban.

Juhász István több megoldandó problémát is felhozott: elmondta, hogy 14 éves korig mintegy 22-23 ezer fiatal játékos kézilabdázik országos szinten, 14-16 év kor között viszont elveszíti a sportág ezeknek a gyerekeknek a 40%-át. Ez leginkább az iskolaváltással hozható összefüggésbe. Szintén nem jól működik a játékosok kivezetése az utánpótláskorból, fontos lenne, hogy 18-19 éves kor után se veszítse el a sportág a fiatal játékosokat, azok be tudjanak épülni a felnőtt csapatokba.

A tervek szerint szeptember elején indul az alközponti rendszer – mi hozzátesszük, reményeink szerint komlói részvétellel.

A szakember elmondta, örömmel jött Komlóra, hiszen Kilvinger Bálint egykor játékosa volt a juniorválogatottban, később pedig már edzőként a B válogatottnál is együtt dolgozhattak.