Tovább csökkenti károsanyag-kibocsátását Komló Város Önkormányzata. Az idei esztendőben több épületen hajtanak végre energetikai korszerűsítést 155 millió forintos értékben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretein belül.

2010 óta folyik az önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítése Komlón. A pályázati lehetőségek és a város saját fejlesztési forrásainak maximális kihasználásával számos közintézmény átesett a fejlesztésen. A cél, hogy a városi -és városi tulajdonrésszel rendelkező intézmények, gazdasági társaságok károsanyag-kibocsátását csökkentsék.

A beruházás hat óvodája és a szennyvíztelep kezelőépülete mellett a hajléktalanszálló és a Komlói Fűtőerőmű Zrt. irodaépületének ökológiai lábnyomát is csökkenteni fogja ezáltal az önkormányzat. Utóbbi a működésiköltség-megtakarítása mellett a terület látképét is javítja, hiszen a fűtés és nyílászáró korszerűsítésen túl homlokzati munkát is el fog végezni a kivitelező a központi helyen fekvő ingatlanon.

A már korábban fejlesztett óvodákon – a kökönyösi-, a Hunyadi utcai, a Tompa utcai-, a szilvási-, a körtvélyesi- és a gesztenyési óvoda – napelemes rendszereket telepítenek a projekt keretein belül, ezzel is csökkentve a villamosenergia-felhasználásukat.

A három épületen – irodaépület, kezelőépület és a hajléktalanszálló – hő- és vízszigetelést, valamint nyílászáró cserét hajtanak végre.

Újabb működési költségcsökkentő beruházás kezdődik Komlón – mondta el Polics József polgármester. Tíz éve dolgozunk azon, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő vagy tulajdonrésszel rendelkező ingatlanok és épületek energiaigényét megújuló energiahordozók segítségével biztosítsuk – tette hozzá.  Továbbá elmondta, ez idő alatt az alapenergetikai fejlesztések megtörténtek, jöhet a következő szintje a károsanyag kibocsátást csökkentő beruházásoknak.

A közbeszerzési eljárások hamarosan elindulnak; a tervek szerint ebben az évben befejezné a beruházást az önkormányzat, hogy minél előbb munkába állhassanak a zöldenergiát hasznosító rendszerek.