A hátrányos helyzetű személyek támogatása, érdekvédelem, a társadalmi esélyegyenlőségének elősegítése az elsődleges célja a Vörösmarty utcában működő Generációk Országos Cigány Érdekvédelmi Egyesületnek.

Szinte egymásnak adják a kilincset nap, mint nap a betérők a Generációk Országos Cigány Érdekvédelmi Egyesület Vörösmarty utcai telephelyén. Reggel korán, már 7 órától megtelnek élettel az egyesületi helyiségek, ez így megy este 6 óráig, amikor a tanodában is befejeződik a munka.

Hegedüs Norbertet, az egyesület elnöke egy fárasztó nap végén értük el. Elmondta, hogy a tanoda mellett jelentős karitatív tevékenységet is folytat az egyesület. A munkatársak – köztük 2 fő közfoglalkoztatott – délelőttönként – bár nem kíséri nagy hírverés – a napi élelmiszer-támogatások kiosztásával foglalatoskodnak. Azokon próbálnak segíteni, akiknek gondot okoz a napi megélhetés is.

Délután már tanodába érkező tanulóktól elevenedik meg a társalgó. Egy nehéz időszakot áthidalva folytathatta munkáját a Generációk Országos Cigány Érdekvédelmi Egyesület tanodaprogramja.

A házi feladatok elkészítésében, azok megértésében, a képességfejlesztésben, tehetséggondozásban öt tanár és mellettük önkéntesek nyújtanak segítséget a túlnyomóan roma tanulóknak. A végső cél természetesen az, hogy elősegítsék a fiatalok továbbtanulását.

A tanulmányi munka mellett nagy hangsúlyt fektetnek az egyesületnél a cigányság hagyományainak megőrzésére. Programjaik népszerűek. Fontosnak tartják, hogy a gyerekek ne ingerszegény környezetben nőjenek fel, hiszen minél nyitottabbak lesznek a világra, annál könnyebben alkalmazkodnak majd felnőtt életükben. Ezt hivatottak segíteni azok a kirándulások, táborozások, melyek során az ország több pontjára eljuthattak a fiatalok.   

 A terület önkormányzati képviselője, Hidegkuti Szabolcs is aktívan részt vesz a programokban. Képviselői munkája során az egyesület Vörösmarty utcai helyiségében fogadja a környéken élőket ügyes-bajos dolgaikkal. Nagyra becsüli azt a munkát, melyet az egyesület folytat:

 „Fontos, hogy Kenderföldön működjenek a közösségi terek. Nagyon nemes feladatot vállal fel a Generációk egyesület, hiszen a hátrányos helyzetű gyermekek segítése az oktatás-nevelés területén, hosszú távon meghozza gyümölcsét. Azzal együtt, hogy a fiatalok megtartják kulturális identitásukat – egyenlő eséllyel illeszkedhetnek be a többségi társadalomba – hangsúlyozta Hidegkuti Szabolcs.