Méltón a jubileumi rendezvényhez, sikerrel zárult a 10. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál. Visszapillantásunkban Pichler József Schnitta-díjas éttermi mester, a 10. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál zsűrijének elnöke szakmai szempontból értékeli a fesztiválon készült kolbászokat.

„Nagyon sokat fejlődtek a csapatok. Sokkal jobban sikerült az idei töltés, mint tavaly” – állapította meg Pichler József elöljáróban, hozzátéve, hogy látszott, tanultak az előző évek hibáiból a csapatok. A szakember tapasztalata szerint az ízek jók voltak, ugyanakkor sok különlegességet is találtak a kóstoláskor, aminek nem örült a zsűri. Ilyen volt a gyömbér, a borbolya és egyéb olyan fűszerek, amelyek nem igazán illenek a hazai kolbászokba. Reményét fejezte ki, hogy a csapatok a jövőben inkább a magyaros ízek felé hajlanak, ami egyébként a minták 80-90%-ban meg is jelent.

Pichler József úgy ítéli meg, hogy a kolbász ízesítésén nem szükséges sokat agyalni, hiszen egy kolbász minősége nagyban függ az állat életkorától, súlyától, a vágási körülményektől és attól, hogy mivel etették. Ezeket sem tudják befolyásolni a résztvevő csapatok, azonban a darabolás, a fűszerezés, a töltés minősége már a helyszínen dől el. A zsűri elnöke szerint a jó kolbászba a hús mellé só, bors, paprika és fokhagyma kell (saját szájíz szerint keverve) – sok különlegesség nem szükséges bele.