29. alkalommal rendezték meg Komlón a Városi Borversenyt. A Közösségek Háza szervezésében lebonyolított idei bormustrán 72 minta „jelent meg” a zsűri előtt, amely tíz aranyéremmel jutalmazta a gazdák fáradságos munkáját.

Jól helytálltak a Komló környéki borászok, Csepeli Zoltánné, a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet osztályvezetője szerint a nehéz, gazdasági károktól sem mentes esztendő ellenére élvezetes, ránézésre is szép nedűk mutatkoztak be az idei borversenyen.

A napfényes órák száma kevésnek, a csapadékmennyiség pedig soknak bizonyult 2010-ben, így talán nem meglepő, hogy a szakember – a lisztharmattal, szürkepenésszel szemben ellenállóbb szőlőfajták (jázmin, bianka stb.) telepítését szorgalmazta. Szintén a gazdák helyzetét nehezítette, hogy augusztusban gyakorlatilag megszűnt a cukor-felhalmozódás, valamint a savak lebomlása a szemekben, a késői szőlőfajták leszedése leginkább termésmentés volt, mint egy jól időzített szüret.

Csepeli Zoltánné a borminták értékelésekor az oxidációt, a csersav túltengését, gumiszerű kísérő ízt, a fülledtséget hozta fel negatívumként, némely esetben pedig a mustfok túljavítása okozott diszharmóniát a borban. Ugyanakkor dicsérte a minták – különösen a rozék és a vörösborok – küllemét, „virgoncságát”.

A verseny színvonalát jól érzékelteti, hogy a bírálaton „megjelent” borok fele bronz-, 15 ezüstminősítést érdemelt ki. A fehér borok közül a zsűri négyet arany- (Adrián Lajos, Lép Gyula, Csőke László és Gyenis László mintáját), míg dr. Tánczos Frigyes zöld veltelinijét „nagyarany” minősítéssel jutalmazta.

Az idén sokat dicsért rozéborok közül Szilárd Antal nedűje ért el arany fokozatot. A vörösborok kategóriájában Pelyhe András és Hoffmann Mihály mondhatja el magáról, hogy aranyérmes bort őriz hordóiban. A legeredményesebb borásznak járó elismerés a mánfai Fór Ferencet illeti, akinek 2008-as és 2009-es cabernet frank vöröse is a legmagasabb minősítést kapta.

Az idei Borünnep kiváló hangulatát – a remek borok mellett – a magyarhertelendi és pölöskei tagokból álló Borbarát Kör dalárdája alapozta meg.