Ismét március idusát ünnepli az egész ország, a Kárpát-medence és a világ magyarsága. Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója mindannyiunk számára közös ünnep.

163 évvel ezelőtt, egy maroknyi fiatal és lelkes ifjú új utat mutatott a magyar nemzetnek. Március 15-e ezért különösképpen a fiatalok ünnepe, hisz a 48-as fiatalok – Petőfi, Vasvári, Jókai és társaik – tettereje, küzdeni vágyása, változás utáni óhaja volt az, ami megfordította az országot és az egész nemzetet. Most is valamennyi fiatal tetterejére, változás utáni vágyára szükség van. Ők, a fiatalok, a márciusi ifjak vitték akkor is előre a nemzetet; most is szükség van rájuk.

A márciusi ifjak találkozóhelye, a Pilvax kávéház nem kocsma volt, hanem a polgári nyilvánosság fontos színtere. Egy kortárs szemtanú találó leírása szerint: ,,Ha beléptél volna esténként ezen kávéházba, azt vélted volna, hogy a parlamentbe léptél. Az ifjúságnak értelmes tagjait láttad volna ott hosszú asztalok mellett ülve a világ napi eseményeiről elmélkedni”. A 48-as fiatalok tudtak szerelmesek lenni, tudtak mulatni, tudtak szórakozni, de tudtak kötelességet is teljesíteni, hazát védeni, és ha kellett, életet is áldozni.

Petőfiék példát adtak a mai fiataloknak, hogy – divatos szóhasználattal élve – nem ciki közügyekkel foglalkozni.  A márciusi ifjaknak március idusán sikerült felébreszteni a közösségi szellemet, közösséggé varázsolni az egymás mellett élő társadalmi csoportokat, igazi összefogást létrehozni. A fiatalok minden nagy korszakváltás idején a jövő emberei voltak, ma is erre van szükség. Ezért szeretnénk minél inkább megszólítani a komlói fiatalokat, és bevonni őket a helyi közélet eseményeibe.

Vallom, közös feladatunk, hogy a március 15-i forradalom eszméinek lángját megőrizzük és átadjuk az utókornak.
                                                                                                                        Borbás Sándor
                                                                                                    elnök, Fidelitas Komlói Csoportja
                                                                                                  komlói frakcióvezető, Fidesz-KDNP