A zsűri szerint az Egyházaskozári Önkormányzati Hivatal kollektívája készítette idén a legízletesebb kolbászt. A fesztiváldíjakból azért a komlóiaknak is jutott.

A hagyományok szerint az Eszperantó téren megtartott reggeli disznóvágással vette kezdetét az idei, jubileumi Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál.

Mire Polgár Peti elénekelte a fesztivál himnuszát, már egy gombostűt is alig lehetett leejteni a 10. alkalommal megrendezett komlói kolbásztöltő fesztiválnak otthont adó sportközpont játékterén.

Hivatalosan 10 órától nyitotta meg kapuit környékünk egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye, melynek megnyitó gondolatai között Dr.Hoppál Péter, térségünk országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, a fesztivál fővédnöke a komlóiak azon kreativitását dicsérte, ami a fesztivál megszületésében közrejátszott. Mint megjegyezte: „a kolbásztöltő fesztivál több szempontból is kulturális rendezvény. Hiszen itt együtt van a tánc, a zene, az énekszó és gasztronómia”.

Polics József, a fesztivál védnöke, a támogató önkormányzat nevében is köszönetet mondott Musitz Bélának, a kolbásztöltő fesztivál ötletéért, a városszépítő egyesületnek pedig, hogy az ötlet mellé állt. Felidézte a 10 évvel ezelőtti vízmű-étteremben rendezett első versenyt, amelynek résztvevői akkor még nem gondolhatták, hogy egy évtized múlva a sportközpontot is kinövi a rendezvény. A polgármester hangsúlyozta, a fesztivál jó alkalom a gasztronómiai hagyományok bemutatására, de kiválóan alkalmas a közösség építésére is.

Látszott, hogy a 110 csapat gyakorlott a kolbásztöltésben; kevés felesleges mozdulat lassította a munkát. A külső szemlélő számára is volt bőven látnivaló. Szinte már trenddé váltak az ötletesebbnél ötletesebb egyenruhák és a kreatív asztaldíszek, és az is feltűnt, hogy a résztvevők jelentős részének kupica lógott a nyakában.

A zsűri munka közben

A kiváló hangulat a B-Wersyo és a Perfect Slágerzenekar „számlájára írható”, de alaposan megmozgatta a táncolókat a Retro Rádió műsorvezetője, a nap sztárvendége, Dj. Dominik (Várkonyi Attila) is. A mintegy 80 támogató jóvoltából ajándékokban rendkívül gazdag tombolasorsolás is szórakoztatta az egybegyűlteket.

A rendezők elismerése

A fesztivál nemzetköziségét a beregszászi, belényesi, valpói, dunaszerdahelyi csapatok jelentették; idén is a résztvevők között volt a németországi Benningen kollektívája, akik ezúttal magukkal hozták a szomszédos település, Wolfsölden kolbásztöltőit is.

A Pichler József egyetemi docens által vezetett zsűrinek – már a mennyiség miatt is – nem volt könnyű dolga. 15 különdíjat, 3 fesztiváldíjat és egy fesztivál nagydíjat osztott ki az eredményhirdetéskor, amelyet Polics József polgármester és Szarka Elemér, a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület vezetője és Pichler József nyújtott át az érintetteknek.

A komlói Goszt-Krill Bt. csapata

A 10. Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál eredménye:

Fesztivál Nagydíjas: Egyházaskozár Önkormányzati Hivatal

Fesztiváldíjasok: 1. Goszt-Krill Bt. (A kórház konyhájához köthető csapat.) 2. Borkommandó 3. Retro Böllérek

A győztes egyházaskozáriak a színpadon

A fesztiválra díjat ajánlott fel a Komló Összeköt Egyesület. A zsűri által legjobbnak tartott mintáért az egyházaskozáriak vehették át Ferenczy Tamástól és Dr.Barbarics Ildikótól, az egyesület vezetőitől a színházbelépőket tartalmazó különdíjat.

Musitz Béla, a fesztivál megálmodója

Az eredményhirdetéskor Polgármesteri Elismerő Oklevelet nyújtottak át Musitz Bélának, a kolbásztöltő fesztivál megálmodójának és a fesztiválok eddigi lebonyolításában elévülhetetlen érdemeket szerzett Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesületnek. Utóbbi nevében Szarka Elemér elnök vehette át az elismerést.