A komlói rendőrök januárban összesen 30 esetben intézkedtek közúti közlekedési baleset helyszínén. Ebből 22 baleset során nem történt személyi sérülés, míg 3 esetben súlyos és 5 alkalommal pedig könnyű sérüléssel végződtek a balesetek. (A Komlói Rendőrkapitányság tájékoztatója.)

A balesetek döntően a 66-os és a 611-es számú közlekedési utakon, valamint Komló város területén történtek, bekövetkezésük elsődleges oka pedig továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, a gyorshajtás, valamint az elsőbbségadási szabályok megszegése volt.

A téli, csúszós aszfalt legnagyobb veszélye, hogy sokszor nem látszik, hogy az út csak vizes, vagy tényleg lefagyott. Ha eltérő kinézetű burkolathoz ér, csökkentse a sebességet. Ilyenkor érdemes egy rövid, óvatos fékezéssel kipróbálni, megvan-e a megfelelő tapadás.

Ha csúszós felületre érünk, érdemes észben tartani, hogy a legfontosabb a higgadtság: kerüljük a hirtelen mozdulatokat! A túlzott pedálkezelés szinte minden esetben tapadásvesztéssel jár, de a túl nagy kormánymozdulat hatására is megcsúszhat orral az autó, ezt nevezik alulkormányozottságnak. Ez a jobbik eset, ugyanis könnyen korrigálható. Tapasztalatok szerint azonban erre a helyzetre a sofőrök rosszul reagálnak, mert amikor azt érzik, hogy az autó nem fordul, csak egyenesen csúszik, akkor még inkább rákormányoznak, pedig ezzel tovább rontják a helyzetet.

Közlekedj úgy,

„… hogy mindenki hazaérjen!”