Megszületett az új szakképzési törvény, melynek értelmében szeptembertől átalakul a magyarországi szakképzés. Kovács Károly Balázs, a komlói szakképző intézményvezetőjének a segítségével összeszedtük a legfontosabb változásokat, amelyek életbe léphetnek a következő tanévtől.

Megszületett az új törvény, amely nagyobb szabadságot biztosíthatna a diákok számára abban az esetben, ha az általános iskola után nem a számukra megfelelő szakma irányába fordultak. Annak érdekében, hogy ne maradjanak le, a szakképző iskola három évének első részébe tömbösítették a közismereti  – érettségihez szükséges – tárgyakat, és lecsökkentették a szakmához köthető elsajátítani valót. Természetesen ez az arány az idő múlásával megfordul.

A technikumban – amilyenné a szilvási szakgimnáziumot keresztelik – az eddigi gyakorlattal ellentétben öt évre iratkoznak be a diákok. A szakképző iskolához hasonlóan itt is az első két évben az érettségi tárgyak kapják a nagyobb hangsúlyt, később a szakmai képzés kerül előtérbe. További változás, hogy a technikum 4. évében matekból, történelemből és magyarból, az 5. évben pedig idegen nyelvből és a szakmai tárgyakból teszik le a szükséges vizsgát. Utóbbi emelt szintűnek minősül, ezzel is könnyítve a diákoknak az egyetemi felvételit.

A szakképzés  ez irányú átalakítása lehetőséget biztosít a diákoknak, hogy az első években megízleljék az általuk választott mesterség mibenlétét, és közben a hagyományos középiskolai tárgyakkal sem fognak lemaradni gimnáziumi társaikhoz képest, ha mégis képzési formát váltanának. Továbbá fontos változás, hogy a  tervek szerint a három év elteltével a szakmát megszerző tanulók esti tagozaton folytathatják csak tanulmányaikat, ha érettségit kívánnak tenni. Ezt a módosítást még két éven belül nem vezeti be a minisztérium.

Nagyobb együttműködés lesz az iskolák és diákok gyakorlati helyei között. Az új rendszerben részt vehetnek a cégek a tanulók gyakorlati és elméleti oktatásában is, könnyítve a tanárok terhein az intézményekben.

A törvény hatálybalépése után a szakemberek új, a mai kornak jobban megfelelő tankönyveket ígérnek, de nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a digitális tananyagok fejlesztésére is. A szakmák száma lecsökkent. A megmaradó 154 szakma – az előzőekből összevonva – jobban összpontosítja az ismeretanyagot és hatékonyabban használja ki a rokonszakmák ötvözetét.

A kormány a munkáltatók visszajelzései alapján átalakítja a felnőttképzés OKJ-s formáját a következő esztendőtől. Ez azt jelenti, hogy a 154 alapszakma és szakképesítés csak iskolarendszerben lesz elsajátítható ezentúl, kontrolálva és egységesítve ezzel a bizonyítványukhoz kapcsolódó ismeretanyagot. A felnőttképzőkben pedig a szakmák elmélyítéséhez, specializálódásához szükséges ráépülések részszaképesítések lesznek elsajátíthatóak.