Cikkünk megszületése előtt már kézbe vehették (pontosabban digitálisan elérhették) a félévi értesítőt az általános- és középiskolás tanulók szülei. Néhány információ a hétfőtől kezdődő második félév elé:

Még az első félév zárása előtt, január közepén tartották az érintett középiskolák a központi írásbeli felvételit. A diákok február 6-ig megtudják az eredményüket. A középfokú iskolákba február 19-ig lehet jelentkezni. A diákokat április 30-ig értesítik, melyik intézményben folytathatják szeptembertől.

A 2020-as tavaszi érettségik május 4-én kezdődnek az írásbeli magyarérettségivel, majd a matematika, történelem, az angol- és a német nyelv következik.

A kompetenciamérést május 27-én tartják országszerte.

A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap április 8. (szerda), a szünet utáni első iskolai nap pedig április 15. (szerda).

A diákoknak összesen száznyolcvan (a szakgimnáziumokban 178, a gimnáziumokban, szakközépiskolákban és szakiskolákban 179) napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középfokú iskolákban számukra az utolsó tanítási nap április 30-án, csütörtökön lesz. A 2019/2020-as tanév június 15-ig, hétfőig tart.

Több változás is életbe lép a közeljövőben, aminek egyik fontos eleme az iskoláskorba lépő gyermekek szüleit érinti. Ilyen például, hogy minden olyan kisgyermeket, aki az adott év augusztus 31-ig betölti a hatodik életévét, be kell íratni az iskolába. Korábban a szülő az óvodavezetőtől kérhette, hogy a gyerek hadd maradhasson még egy évet az óvodában. Ez az eljárás megváltozott január 1-jétől. Az új szabályozás az óvodában maradáshoz már szakértői döntéshez köti. Ha a szülő még nem szeretné beíratni iskolába a gyereket, január 15-ig az Oktatási Hivatalhoz kellett beadnia a kérelmet. Az iskolakezdés eldöntéséhez szükséges vizsgálatokat ezután a pedagógiai szakszolgálatok folytatják le. A döntés az Oktatási Hivatal kezében van. A leendő első osztályosok beíratása áprilisban lesz.

Komlón is bevezetik a digitális menzarendszert. A lényeg, hogy az étkezésben érintett családok az interneten keresztül intézhetik ügyeiket. Az előkészületek már megkezdődtek, a chipkártyás-rendszerre való átállásra várhatóan márciustól kerül sor.

A szakképzést érintő változások is több területet érintenek, ezekre lapunk egy másik cikkében tértünk ki.