Egy kiváló komlói pedagógus országos elismerése – A magyar zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága elismeréseként KÓTA-díjat vehetett át „Tanár” kategóriában vasárnap dr. Makráné Kónya Melinda.

A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) hangversennyel összekötött díjátadó ünnepségen adta át idei elismeréseit. Köszöntőjében Mindszenty Zsuzsánna, a KÓTA elnöke Kodály Zoltán szavaira hívta fel közönsége figyelmét: a kultúrát nem lehet örökölni, ha az utókor nem adja tovább, egykettőre elpárolog – mondta egykor Kodály.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium Dísztermében megtartott rendezvényen a magyar zenekultúra területén végzett kimagasló munkássága elismeréseként dr. Makráné Kónya Melinda, a Kodály iskola kórusainak kiváló karnagya is a kitüntetést vehetett át.

Makráné Kónya Melinda 1980-ban kezdett el tanítani az akkori Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskolában. Először a kiskórussal dolgozott, majd 1991-től a Kodály Gyermekkórus karnagya lett.

„A 38 év alatt a legszebb ajándékot kaptam az élettől, olyat, amilyenről minden kezdő tanár csak álmodhat. Nekem  a munka minden pillanata bearanyozta az életemet, mert olyan tantárgyat taníthattam, ami minden nap örömmel töltött el, és értelmet adott a tanári munkámnak.  Muzsikával keltem és ébredtem. Bejártam a kórusommal egész Európát, de megadatott, hogy Japánba és Kanadába is eljussak, és elvigyem a magyar kórusmuzsika legszebb dalait az ottani embereknek. Megtiszteltetés volt a több alkalommal is elnyert “Év Kórusa” cím, de szép és felejthetetlen emlékeket, élményeket idéznek fel bennem a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Találkozók” – összegezte dióhéjban rendkívül sikeres pályáját a sokak által csak Melinda néninek ismert kiváló pedagógus.

Az elismerést hatalmas megtiszteltetésnek tartó kórusvezető köszönetet mondott a pályája során kapott számtalan segítségért: „A díjat gondolatban átnyújtom minden kedves volt tanítványomnak, szüleiknek, kedves volt  kollégáimnak, akik munkámat kiapadhatatlan lelkesedéssel támogatták.  Komló város mindenkori vezetőinek is köszönetet mondok, akik anyagi támogatásukkal lehetővé tették ezeket a nem mindennapi utakat számomra, s a kórus tagjai számára.”